Прочитај ми чланак

Београдске комуналне вести

0

Водовод наставља да помаже грађанима да лакше поднесу високе температуре

Цистерне с водом за пиће Јавног комуналног предузећа „Београдски водовод и канализација” биће постављене у центру Београда докле год трају тропске врућине, како би Београђани могли лакше да их поднесу. Цистерне су постављене на Тргу републике, Зеленом венцу и Славији.

Питка вода на три веома прометна места у престоници намењена је свим нашим суграђанима за освежавање и расхлађивање, нарочито малишанима и најстаријим особама, који најтеже подносе врућину.

ЈКП „Београдски водовод и канализација” ће наставити са овом акцијом током целог лета, а цистерне ће бити постављене на јавним местима у данима са тропским температурама.

 

Апел за рационалну потрошњу воде

Снабдевање града водом је уредно и стабилно, што се обезбеђује адекватним и континуираним радом свих производних погона градског водовода, као и оптималним црпљењем изворишта, саопштено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Из тог предузећа апелују на потрошаче да оптимално и наменски користе воду за пиће, како се не би угрозило функционисање водоводног система и снабдевање водом приоритетних потрошача, као што су болнице, домови здравља и установе које раде са децом.

У приградским насељима и на крајевима водоводног система повећана је потрошња воде због обилног заливања пољопривредних и зелених површина, стварања резерви воде у вечерњим сатима и пуњења индивидуалних резервоара.

ЈКП „Београдски водовод и канализација” је поставило цистерне с водом у центру града, како би грађани лакше поднели врућине на градским улицама.

Од изузетног значаја је, наводи се у саопштењу, да се сви суграђани активно укључе у акцију наменске потрошње воде из градског водовода, јер се заједничким залагањем и савесним односом према основном извору живота може много допринети.

 

Изградња главног дистрибутивног цевовода у насељу Рвати у Обреновцу

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, заменик председника Драгослав Мршевић и директор ЈП „Воводовод и канализација” Ненад Радојевић обишли су данас радове на изградњи главног дистрибутивног цевовода у насељу Рвати у Обреновцу.

Изградња цевовода фи 600 обезбедиће већу количину воде према правцу Грабовац, Стублине и растеретити притисак у центру града. Радови су започети пре десетак дана, а рок за завршетак је 45 дана. Вредност ове инвестиције је 28 милиона динара.

Миросалав Чучковић је истакао да је, без обзира на високе температуре, Обреновац велико градилиште и да неће бити стајања током читаве грађевинске сезоне.

– Свако градилиште напредује својим током и имаћемо све пројекте завршене онако како уговори налажу. Општинска администрација неће толерисати пробијање рокова и свака фирма којој се то деси више неће имати прилику да ради за ову општину – додао је Чучковић.

Заменик председника Драгослав Мршевић апеловао је на грађане да рационално троше воду.

 

Спас од врелих ноћи на градским базенима

Велики број суграђана спас од високих температура, које се данима не спуштају испод 35 степени Целзијусових, свакодневно налази на градским базенима, због чега су поједини увели и ноћно купање.

Спортски центар „Олимп”, после комплетне реконструкције, бележи рекордну посету, посебно ових топлих дана, истичу за Беоинфо из тог центра. Свакодневно се, како наводе, на отвореним базенима (олимпијски, два за непливаче и један за децу) окупља око 2.000 грађана.

Како се температура ваздуха и ноћу не спушта испод 30 степени, велики број Београђана посећује „Олимп” и у термину за ноћно купање. Сваке ноћи, од 21 до 24 сата, на најпознатије звездарско купалиште дође између 300 до 500 суграђана како би се освежили, али и забавили уз музику и пиће из базенског ресторана, истичу организатори. Цена карте за ноћно купање је 400 динара, док дневна карта кошта 250 динара.

Поред „Олимпа” ноћно купање је, уз све мере безбедности, омогућено Београђанима и на базенима спортског центра „Ташмајдан”.

– Ми смо први у граду увели тај вид рекреације и опуштања за наше кориснике, омогућивши им да пливају у олимпијском базену или се само брчкају у дечјем – истакао је директор Спортског центра „Ташмајдан” Марко Павловић.

Он је за Беоинфо подсетио да се с тим програмом кренуло пре неколико година, прво у дане викенда, касније и оним данима када је висока температура ваздуха, да би од ове године, због изузетно врућег лета, ноћно купање било организовано сваког дана, у термину од 20.30 до 23 сата.

– Од ове године бележимо велику заинтересованост грађана за тај термин. Раније је продавано око 50 карата, док ових јулских ноћи у просеку долази од 400 до 500 купача – истакао је Павловић.

Он је прецизирао да је цена карте 400 динара, у њу је укључена једна конзумација и могућност бесплатног коришћења лежаљки.

– Поред атрактивне музике и подводног осветљења, купачи могу да уживају и у летњим фитнес програмима, који се на базенима „Таша” одржавају у ноћним терминима – закључио је саговорник Беоинфа.

 

Рехабилитација аутопута Е–75 на проласку кроз Београд

Јавно предузеће „Путеви Србије”, као инвеститор радова, саопштило је да је данас од 11 часова за саобраћај отворена деоница аутопута Е-75, етапа 23 – десно, у смеру Београд – Ниш (код наплатне ћелије „Бубањ поток”). У исто време, до данас у 11.30 часова затворене су претицајне траке на етапи 23, у дужини од петсто метара, смер Београд–Ниш и Ниш–Београд. Возна и зауставна трака у правцу ка Београду, односно Нишу отворене су за саобраћај.

Из овог предузећа такође су саопштили да ће данас од 11.30 сати бити затворена лева коловозна трака аутопута у дужини од 520 метара. Возила која се крећу у смеру ка Београду и пролазе кроз наплатну ћелију „Бубањ поток”, на стационажи км 594+332,94, упућују се на супротну коловозну траку и за кретање користе претицајну (крајњу леву) саобраћајну траку намењену за кретање ка Нишу, све до стационаже км 593+811,08, када се кроз технички пролаз враћају у коловозну траку намењену за кретање ка Београду, то јест у нормалан режим саобраћаја (на овом делу августа саобраћај се одвија двосмерно).

У овој фази радова све време ће бити омогућено укључење возила са „Кружног пута” (пијаца „Бубањ поток”) на аутопут Е–75, као и искључење возила ка Кружном путу са аутопута Е-75. Возила која се крећу из правца Београда задржавају свој смер кретања и за кретање користе возну (средњу) саобраћајну траку. Возила која долазе из правца Ниша ће на наплатној ћелији „Београд” бити упућивана на наплатну ћелију 2, док ће наплатна ћелија 1 бити затворена за саобраћај, изузев крајњег левог пролаза (наплатне ћелије 1) који остаје као алтернатива за пролаз интервентних возила и возила под пратњом уз асистенцију радника саобраћајне полиције.

У случају појачаног прилива возила из смера Ниша омогућено је привремено активирање наплатне ћелије 1, померањем саобраћајне сигнализације уз обавезну дозволу и асистенцију радника саобраћајне полиције и радника који обезбеђују саобраћајну сигнализацију на градилишту. На уклапању возила са наплатних ћелија 1 и 2 (у случају да је наплатна ћелија 1 у функцији) биће обавезно ангажовање саобраћајне полиције на регулацији саобраћаја.

Јавно предузеће „Путеви Србије” апелује на возаче да обрате пажњу на привремену саобраћајну сигнализацију и прилагоде брзину условима на путу. Све додатне информације о изменама режима саобраћаја могу се пронаћи на интернет презентацији овог предузећа на адреси www.putevi-srbije.rs.

 

Изградња петље „Панчевачки мост” почиње следеће суботе

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда најавила је данас да ће следеће суботе, 14. јула, почети изградња нове петље „Панчевачки мост” и да ће од тада до краја радова на јесен за саобраћај бити затворена прилазна конструкција мосту из Улице Драгослава Срејовића.

Како се наводи, приступ Панчевачком мосту биће омогућен, као и до сада, из Булевара деспота Стефана из оба смера.

Нова петља се гради како би се спречило директно укрштање возила која скрећу лево из Булевара деспота Стефана ка Панчевачком мосту и возила која из Вишњичке улице иду ка центру града. Биће изграђена нова кружна рампа и обновиће се део постојеће прилазне мостовске конструкције у правцу ка Панчеву.

У првој фази радова, у смеру ка Вишњици из центра града, уз десну страну Булевара деспота Стефана, биће дограђене две саобраћајне траке у дужини од 375 метара, којима ће се прилазити новој рампи. У овом делу Булевара деспота Стефана биће изграђено и ново стајалиште јавног превоза, а у наставку ће бити дограђена изливна трака за возила која скрећу десно у Улицу Мије Ковачевића.

Издигнута рампа којом ће возила приступати на Панчевачки мост широка је седам метара и има једну саобраћајну и једну зауставну траку, дугачка је 200 метара и највећима делом биће изграђена на насипу, док ће са мостом бити повезана конструкцијом. Због ове нове уливне везе, неопходно је на овом делу порушити и заменити мостовску конструкцију у дужини од 88 метара.

Осим ових радова биће изграђена нова водоводна и канализациона мрежа, а постојећа ће бити реконструисана. Два цевовода биће замењена новим већег пречника, а постојећи цевовод ће бити измештен у нови тротоар на дограђеном делу Булевара деспота Стефана. Кишна канализација, која ће прихватати воду свих сливника из околних улица, биће изграђена у дужини од 600 метара, а дуж нове саобраћајнице биће постављена нова електроенергетска инсталација и јавна расвета. Унутар нове кружне рампе предвиђено је озелењавање простора на површини од пола хектара.

Изградњом нове денивелисане раскрснице спречиће се даље укрштање саобраћаја на левом скретању ка Панчевачком мосту и тиме повећати безбедност учесника у саобраћају, а Булевар деспота Стефана биће слободнији за пролазак возила која саобраћају ка центру града и ка Вишњици.

Од 14. јула у 6 сати до краја извођења радова биће обустављен прилаз Панчевачком мосту преко улице Драгослава Срејовића, прилазној конструкцији 1. Приступ Панчевачком мосту ће бити омогућен из Улице деспота Стефана, из оба смера. Од 20. јула од 22 сата до 23. јула до 6 сати, за време рушења прилазне мостовске конструкције, биће обустављен саобраћај кроз Улицу деспота Стефана према Панчевачком мосту из правца града, док ће возилима која се крећу из правца Вишњичке кроз Улицу деспота Стефана десним скретањем бити омогућено пењање на мост. Саобраћај из правца града за Панчевачки мост биће преусмерен на Улицу Драгослава Срејовића, преко кружног тока, Улицом Мије Ковачевића у Деспота Стефана и десним скретањем на мост. У Режиму саобраћаја из правца Панчева неће бити измена. Од 23. јула у 6 сати до краја извођења радова, саобраћај ће бити омогућен из Улице деспота Стефана, из оба смера.

 

Радови на мосту у Младеновцу

Због радова на поправци бетонских стубова и лежишта моста у Младеновцу од 9. до 30. јула за саобраћај ће бити затворен део локалног пута број Л 1911 у Јагњилу, у Улици Стевана Филиповића.

Радове изводи ЈКП „Београд-пут”.

 

Апел купачима да се придржавају правила на Ади

Због изузетно високих температура и великог броја посетилаца на савском језеру, Јавно предузеће (ЈП) „Ада Циганлија” апеловало је данас на суграђане да се понашају одговорно и придржавају правила купалишта у циљу сопствене безбедности.

Како се подсећа, купање је дозвољено и безбедно само у обележеним зонама, и то у периоду од 10 до 19 сати.Купање под дејством алкохола и психоактивних супстанци најстроже је забрањено и веома опасно, док се хроничним болесницима саветује да се придржавају својих редовних терапија, а родитељима да пазе на своју децу.

Купалиште на савском језеру је под појачаним надзором припадника комуналне полиције као и припадника Полицијске управе за град Београд, који реагују у случају непридржавања правила купалишта, подсећа се у саопштењу.

Такође, на купаче мотри повећан број припадника спасилачке службе, који дежурају и по завршетку радног времена, односно до мрака, када дужност преузима ноћна патрола на скутерима.

На простору Аде Циганлије забрањена је продаја алкохолних пића млађима од 18 година као и онима који су у видно алкохолисаном стању. Педалине посетиоци могу да изнајме само уз документ са сликом и искључиво уз поштовање строгих одредби које су донете, а односи се, пре свега, на коришћење сигурносних појасева, док изнајмљивање истих није дозвољено лицима млађим од 14 година.

ЈП „Ада Циганлија” истиче да су заједничким радом свих надлежних градских служби максимално појачане мере безбедности на купалишту, али и подсећа да је одговорно понашање купача неопходно како би се избегли инциденти и купање на Ади било безбедно.

 

Планирана искључења струје

Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm
Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

(крстарица)