Прочитај ми чланак

Словенија: Увођење ковид пропусница није дало ефекте, сада затежу „омчу“ грађанима

0

Од увођења цовид пропусница у Словенији број заражених је растао, а број вакцинисаних се није знатно повећао. Зато се поставља питање учинковитости ове мере која из дана у дан дели друштво.

Словеначка влада и струка на Брду код Крања више од шест сати расправљали су у петак о новим мерама за ограничавање ширења коронавируса. Новом уредбом од понедељка се уводи забрана рада за дискотеке и неће бити јавних окупљања, скупова и свадбених славља, а већа “дружења” допуштена су само члановима породице и људима из истога домаћинства. Осим тога, од 15. новембра ученици ће у школама три пута недељно морати направити брзи антигенски тест на ковид-19, пише портал 24ур.

Министар здравља Јанез Поклукар је медијском наступу изјавио:

” Вирус се невероватно брзо шири и без ограничења јавног живота нећемо моћи функционисати. Следеће недеље биће својеврсна прекретница. Све мере које смо данас увели ублажавају притисак на болнице”. Поновно је апеловао на грађане да се масовно вакцинишу, као једину могућност да се победи вирус.

На седници која је трајала више од шест сати донета је одлука да угоститељски објекти могу радити искључиво у “ режиму седења”, с радним временом од 5 до 22 сати. На улазу је потребно предочити ковид потврду, а на видљивом месту јасно мора бити назначен број особа које истовремено смеју бити присутне у просторијама. За сваког госта потребно је осигурати десет квадратних метара простора. Рад дискотека није допуштен.

Добна граница за особе које морају имати ПЦТ (преболели, цепљени, тестирани) потврде спушта се с досадашњих 15 на 12 година, а ковид потврде сматраће се ваљанима само уз идентификацију личним документом.

Такође су забрањени јавни догађаји на отвореним просторима, док у затвореним нису али уз строга поштивања свих мера.Маске су обавезне и за цркве те верске објекте генерално, уз осигуравање удаљености од једног и по метра те ваљану ковид потврду – објаснио је министар Поклукар.