Прочитај ми чланак

Вељовић полицији: Колеге Црногорци, скините униформе и будите с народом

0

Полиција је била јединствена у деловању, а наређења су искључиво доносили руководилац Оперативног штаба Горан Јокић уз сагласност директора Управе полиције Зорана Брђанина, док смо средства принуде користили само у случајевима када на другачији начин није могао да се одбије напад на службенике УП, казао је “Вијестима” в.д. помоћник директора за Сектор Опште надлежности Управе полиције Драган Горовић.

Официр полиције, који је је у недељу био на Студентском тргу, нагласио је да је већина грађана мирно протестовала на Цетињу због устоличења митрополита Јоаникија, те да је напад на службенике први почео бивши шеф полиције Веселин Вељовић што се касније синхронизовано пренело на групице на још најмање 10 локација у Престоници, пишу Вијести.

Foto. In4s

Док се у Влади сатима током ноћи већало да ли ће се можда одустати од интронизације у Цетињском манастиру, изнад Орловог крша, назирало се свитање, а потом и први сукоби..

”Ви сте колеге Црногорци, скините тај грб, скините униформу и будите с народом”, овим речима обратио се Вељовић око 04.30 часова службеницима УП, покушавајући прво да дестабилизује полицијски састав, а потом се телом залетео на полицајце предводећи групу, која је кренула да јуриша на кордон од 40 службеника УП.

”Полицајци су остали мирни, на својим позицијама и професионално су радили свој посао. У 15 до 5 почиње гурање, група од 15-ак демонстраната на челу с Вељовићем је успела да пробије први кордон, онда смо брзо поставили други прстен. Старешине су више пута упозоравале да се одбију, онда је издата и наредба, након чега је руководилац Оперативног штаба који је био ту, наредио да су се стекли законски услови за употребу средстава принуде. О сукобу је обавештен и директор УП, који је саопштио да уколико не постоје други законски начин да се одбије напад, да се употребе хемијска средства. Почели смо с ручним спрејем, за који нам није требало одобрење директора, а након тога смо испалили 4-5 шок бомби и сузаваца. Ту је одбијен први напад у центру, након чега смо позвали појачање”, испричао је Горовић како се у недељу догодио први талас насиља на Цетињу…

Први човек униформисане полиције саопштио је да су се још дан раније, у суботу око поднева, стекли сви законски услови да полиција употреби средства принуде, али да је процена била да се не интервенише и да се полиција буде максимално “толерантна и трпељива”…

”Став старешина на Цетињу је био да се не интервенише све док не буде угрожен нечији живот – полицајаца или неког од грађана. Морам да појасним да је наша процена била да је мања штета ако у том тренутку грађане пустимо да пробију кордон полиције и да изађу на магистралу и направе блокаде”, навео је Горовић.

Ноћ без сна била је мирна у Оперативном штабу полиције, док су демонстранти и група Цетињана такође мирно држали барикаде на свим улазима у Цетиње и очекивали одлуку Владе да заустави намеру да се устоличење обави у Цетињском манастиру.

”У раним часовима УП сазнаје да ће устоличење бити обављено на Цетињу, због чега смо добили наређење да штитимо простор и да се спречи евентуални контакт две стране. Тада се доноси одлука да полиција пробије блокаде код Белведера и код Ауто-мото центра на улазу од Будве. Када је полиција кренула у разбијање блокаде специјалним возилима, дошло је до јаког отпора групе грађана, који су каменицама, шипкама, праћкама с брда засули службенике полиције у теснацу магистрале. Посебно је јак отпор био код Ауто-мото центра, док на Белведеру није било превише сукоба. Када су око 9 часова чули како хеликоптер слеће на ливаду испод Цетињског манастира, демонстранти су кренули ка центру града, како би на позицијама покушали да пробију полицијске блокаде”, присетио се догађаја Горовић.

Док је у Манастиру трајао верски чин, полиција је преко два сата, како тврде, водила борбу на 15-ак позиција у центру Цетиња јер се спорадичне групе демонстраната нису мириле довођењем митрополита Јоаникија на трон Светог Петра Цетињског.

”Морам да нагласим да је напад био од једног значајног броја грађана, али не од свих. Број оних који су насилно простестовали био је значајно мањи од оних грађана, који су мирно били на скупу и нису нападали полицију. Напади су били озбиљни, на полицију су летеле каменице, шипке… имамо документовано све у нашој техници. Већина тих који су јуришали на полицију били су с маскама и капуљачама, а по интензитету напада, види се да су били спремни и организовани за сукоб. У правцу полиције бачено је неколико молотовљевих коктела, али нико од полицајаца није повређен у тим нападима”, навео је шеф униформисане полиције.

Мир на Цетињу стигао је после 11 часова када је хеликоптер с патријархом Порфиријем и владиком замакао за Подгорицу.

Вељовић се није опирао привођењу

Како је полиција померала положај од Студентског трга ка Његошевој улици дошао је и ред да се испразни “Градска кафана” у којој су седели Веселин Вељовић, неколико посланика ДПС-а и најмање 50 грађана.

Дугогодишњи шеф полиције, саопштено је “Вијестима”, мирно је сачекао колеге, а потом и сачекао да га без лисица приведу у просторије цетињске полиције због “напада на службено лице у вршењу службене радње”.

Полиција од првог напада у зору Вељовића није уочила све до 11 часова док нијесу кренули да празне кафану.

Имамо списак особа које су дошле у пратњи Порфирија

Полиција је дан пре устоличења извршила контрадиверзиони преглед Цетињског манастира – унутрашњости, спољашности, али и брдо изнад Манастира.

”То се радило дан пре поставке полицијских прстенова. Када се завршио КДЗ преглед, где није нађено ништа спорно, поставили смо своје позиције и нико није могао ући у Манастир без одобрења полиције. На фотографијама, које су објављене, се налазе службеници српске полиције с аутоматским пушкама и то су људи који су стигли хеликоптером, у пратњи патријарха Порфирија, који је штићена личност. Он тај статус има и у Црној Гори, тако да су поред обезбеђења наших службеника, патријарха чували и претходнице из Србије. Ми тачно знамо ко је био с њим, имамо прецизан списак службеника из Србије, те нико није дошао мимо нашег знања. То су једини припадници стране државе, који су били овде тог дана”, тврди Горовић.