Прочитај ми чланак

Како ће нас држава одрати у 2021.

0

Борба грађана и државе са пандемијом коронавируса за последицу је, осим на здравље људи, имала и велики удар на економију - како на привреднике чије пословање трпи, тако и на грађане, од којих су многи остали и без посла. Идућа година, како сада ствари стоје, финансијски ће за све бити - још тежа. Привредници све чешће протестују, опорезују се они којима решења нису слата претходних пет година, а грађани већ сабирају ставке за које је најављено поскупљење, укључујући и оне које до сада - нису постојале.

Порези, струја, вода, цигарете, бензин, ТВ претплата, рачуни за воду, тестови за коронавирус… Све ће то од 1. јануара бити скупље.

Скупље за здравље
Убедљиво највеће поскупљење односи се на ПЦР тестове за коронавирус.

Њихова цена од јануара расте чак 50 процената – са 6.000 на 9.000 динара. И нема везе што упућени наводе да је цена овог теста у набавци вишеструко нижа – ко хоће да провери своје сумње на корону мимо ковид амбуланте, мораће да плати 9.000 динара.

Исто важи и за оне који, било да то сами желе или им послодавац тражи, после прележане болести хоће да се тестирају да би у колектив могли да се врате сигурни да више нису заражени.

Цена те сигурности је, опет – 9.000 динара.

Опорезује се и што није
Чекају нас и порези које до сада нисмо плаћали. Тако ће грађани који у двориштима имају котларнице, шупе, бунаре, голубарнике, цистерне… на њих плаћати порез као на гаражу. Из опорезивања су изостављени објекти који служе за производњу хране, попут свињаца, кокошињаца, пушница, објеката за тракторе, за сточну храну…

Радници на интернету, или фриленсери, такође (мада је ова наплата већ кренула) треба да плаћају порезе који им до сада нису били обрачунавани.

Ниједном током протеклих година фриленсери нису могли на шалтерима Пореске управе да добију одговор како треба да обрачунају порез на новац који приходују преко интернета из иностранства. Сада добијају решења по основу којих треба, у року од 15 дана да уплате порез на име прихода из претходних пет година.

На захтеве фриленсера за преговорима, ни Министарство финансија, ни Пореска управа – не одговарају.

Увећана решења пореза на имовину
Повећаће се и износи пореза на имовину који увелико плаћамо. У Београду ће порез бити већи за око шест одсто, у просеку, а у Крагујевцу за чак 33 одсто!

Образложење локалних власти за оволики пораст пореза у Крагујевцу је да овај град не може да очекује помоћ из државаног буџета “у који сви грађани Србије уплаћују порез по стопи од 0,4 одсто, док је у Крагујевцу та стопа 0,3 одсто”. Зато је подигнута стопа и у овом граду…

У Крагујевцу ће, иначе, бити скупља и вода, паркирање и одвожење смећа.

Прво смеће, па вода
Не само Крагујевчани, већ и Београђани, плаћаће од јануара скупљу воду.

Наплата иде преко “Инфостана”, а цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода за све категорије потрошача, биће, како наводе у ЈКП “Београдски водовод и канализација”, повећана за пет одсто од првог дана 2021. године.

Цена кубног метра испоручене воде за домаћинства и спортко-рекреативне центре биће 59,46 динара, односно 24,04 динара за одвођење отпадних вода. За ставку “остали потрошачи” цена воде биће 98,40 динара, а за канализацију 52,95 динара.

Иначе, рачуни Инфостана за Београђане већ су већи – за новембар је порастао трошак одвожења смећа. Тако домаћинства већ плаћају ову услугу динар више по квадрату – 6,6 динара, док је поскупљење за остале било 2,6 динара по квадратном метру. Поскупело је и за паушалце.

Нове цене струје
Електрична енергија у Србији поскупљује од 1. фебруара за 3,4 одсто.

Агенција за енергетику је саопштила да је одобрила Електропривреди Србије повећање цена електричне енергије те ће просечни рачуни за струју бити увећани за 122 динара.

С обзиром да је у овом тренутку просечан рачун за струју 3.600 динара, од 1. фебруара скочиће на 3.722 динара.

Међутим, према последњим информацијама, чини се да ће поскупљење бити знатно веће од поменутог просека пошто држава подиже накнаду за подстицај повлашћених произвошача електричне енергије са тренутних 0,093 на чак 0,437 динара по утрошеном киловату.

Нове цене цигарета и дувана
Цигарете ће, од јануара, бити скупље за 10 динара по паклици.

Предвиђено је да акцизно оптерећење за цигарете са садашњих 70 евра до 2025. године досегне минимум који постоји у Европској унији од 90 евра.

Мало мораторијум, мало провизије
Тачно је да више ниједна банка не наплаћује “лежарину” на чекове и друге бесмислене накнаде (30 динара по месецу плус 100 динара накнаде на име трошка реализације чека, што је била специјалност једне овдашње банке), али зато сада банке редовно ажурирају своје тарифнике.

Банке цене својих услуга константно подижу од како је Еурибор зашао у негативну зону, а камате на кредите значајније пале. Смањење прихода од камата банке покушавају да надоместе порастом разних накнада и провизија, некада за десетак динара, а некада и за стотину две.

Два мораторијума и трећи који је на снази свакако утичу и на пословање банака, које такође није заобишла ковид криза.

Поједине банке већ увелико клијентима на мејл шаљу нове ценовнике својих услуга. Нове цене важиће, углавном од Нове године. Тако се увећавају месечни трошкови одржавања рачуна, услуге коришћења туђих банкомата, провизија за уплате на туђи рачун, реиздавање изгубљених картица…

Нафта гура бензин горе
Од Нове године вероватно ће нас дочекати и за неколико динара скупљи бензин на пумпама. Пошто цене светске нафте расту, за очекивати је да се то одрази и на ценовнике у Србији.

Претплата за РТС
Од јануара ће бити скупља и претплата за јавни сервис – за РТС и РТВ ћемо, уместо 255 динара, месечно плаћати 299 динара.

То је дефинисано Предлогом закона о изменама закона о привременом утврђивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који је ушао у скупштинску процедуру 27. новембра.