Прочитај ми чланак

Адвокат Тодорић и Ђилас о томе како власт преко тужилаштва контролише правосуђе

0

Све што је рекао Алекасндар Степановић, председник Вишег суда у Београду КРИК-у је тачно“, изјавио је и адвокат и председник Ресорног одбора за правосуђе ССП Владимир Тодорић

„Степановић је рекао да ми практично немамо тужилаштво и да нема ниједног суђења функционерима за корупцију последњих осам година. Ове речи би морале да изазову земљотрес не само у правосуђу, већ у читавој држави јер их је изговорио човек који води најзначајнију правосудну инстанцу у Србији. Он је потврдио оно што многи од нас говоре годинама када говоре о тужилаштву и Загорки Доловац.

На тај начин он скида и одговорност са себе и судова, што је коначно у неку руку и тачно, јер судија и суд не може да одлучује коме ће да суди, већ то ради тужилаштво . Судија суди предмете који су дођу на сто“.

Тодорић указује да је тужилаштво брана и филтер, јер покреће процесе и одлучује да ли ће оптужница стајати пет година у фиоци, и да ли ће то бити средство уцене и притиска против некога.

„Или ћемо процесуирати или нећемо и то постаје ствар политичке воље“.

Степановић је рекао и да се Загорка Доловац понаша као неко из Скандинавије, а не као неко ко живи у земљи где организовани криминал одлучује, на пример, о мерама против епидемије.

„Имамо више од 3000 заражених дневно, а клубови раде несметано. Знамо, дакле, ко их води и ко их рекетира. Зарада постаје важнија од здравља. Подсећам и на случај Филипа Кораћа,о коме је говорио и Александар Вучић. Како је неко смео да га пусти на слободу, али се испоставило да је тужилаштво повукло оптужницу.Упркос свему постоје добре и поштене судије,а тужилаштво одређује како ће се и шта судити. Када говоримо о судству то је крупна тема, а ван памети је да тужиоци и судије седе у истој згради. И то треба променити“.

Будући да су судови претрпани,а просечан судија има око 1000 предмета, ССП има план, како каже Тодорић, да се изађе из те спирале лудила:

„Постоји случајеви против банака, тужбе резервиста, против ЕПС-а, то су хиљаде и хиљаде предмета којима су затрпани судови, а то могу да буду колективне тужбе и да се тако унапреди ефикасност судства. Имамо и друге предлоге што се тиче кривице, заштите судија, заштите сведока, пристојних плата судијама, а за поједине крупне редмете треба одредити ,на пример,месец и завршити тај предмет. Ненормално је да се Шарићу суди 10 година“

Тодорић указује и на незавидан положај дужника у извршним поступцима и заштити интереса дужника:

„Дугови треба и мора да се врате, али како може за дуг од 100 динара да зарада извршитеља буде 10.000 динара. Ту има простора за значајна унапређења.“