Прочитај ми чланак

НАКОН ГОСТОВАЊА ШЕВАРЛИЋА НА СРБИН.ИНФО Одмах се огласио и Вучићев министар!

0

Велику је буру у јавности изазвао интервју са др Миладином Шеварлићем на тему ГМО у Србији, који је јутрос објављен на јутјуб каналу "Центар", а потом и на порталу Србин.инфо. Професор на Пољопривредном факултету је директно прозвао Вучића и његовог министра пољопривреде Бранислава Недимовића да на "мала врата" уводе и озакоњују примену ГМ организама у исхрани животиња и људи.

Поводом тога, одмах се огласио и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић са изјавом да је у Србији данас нулта толеранција на производњу и трговину генетски модефикованих организама (ГМО).

Он је у Скупштини Србије казао да постоји посебан закон за ГМО, тако да приче које се везују за измене и допуне Закона о безбедности хране које су на дневном реду седнице апсолутно не стоје.

„Нека је на част ономе ко покушава да наруши фитосанитарну сигурност ове земље. Нулта толеранција је и на прозиводњу и трговину ГМО „, истакао је министар Недимовић, 41- годишњи ПРАВНИК ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ, који очигледно сматра да се у област пољопривреде боље разуме од професора на Пољопривредном факултету др Миладина Шеварлића, који деценијама слови и за најпризнатијег стручњака у Србији и у региону.

Недимовић је образлажући предложене законе рекао је да је безбедност хране један од приоритета министарства и Владе Србије и да следи озбиљна реформа у том сектору.

Према његовим речима, до априла ће Србија добити акредитовану државну националну лабораторију за контролу квалитета. Тиме се систем референтних лабораторија полако заокружује, што државу чини независном да може да са аспекта фитосанитарне и ветеринарске безебедности има институцију која има најсавременије уређаје путем којих може да утврди шта егзистриа на простору Србије и шта се покушава да се увезе.

Недимовић је рекао да је изменема и допунама Закона о безбедности хране утврђена подела послова Министарства пољопривреде и Министарства здравља у погледу врста хране коју ко контролише, наводећи да пре свега мисли на санитарну инспекцију.

„Мора се тачно знати ко шта контролише на нашем тржишту“, рекао је Недимовић и тако нехотице признао да се до сада НЕ ЗНА ко и шта у Србији контролише.