Прочитај ми чланак

Ђукановић: Своју будућност нећемо дати Москви, имамо добру сарадњу са Албанијом

0

Тирана -- Црногорски премијер Мило Ђукановић поручио је да Подгорица има традиционално добре односе с Русијом, али да то не значи да ће “своју будућност дати Москви“.

Milo-Djukanovic-americka-am

„Ми желимо да преузмемо одговорност за нашу будућност и да будемо члан Европске уније“, одговорио је црногорски премијер на питање новинара о економским односима и утицају Русије на Црну Гору, која је недавно потписала протокол о чланству у НАТО-у, чему се Русија отворено противила.

Ђукановић је рекао да су „процеси интеграције у ЕУ и НАТО нераздвојни“.

„Црна Гора ће наставити процес реформи како би напредовала ка европској будућности. Црна Гора је једина земља у којој није било рата након распада бивше Југославије и желимо да нам и будућност буде таква“, рекао је Ђукановић, пренела је агенција АТА.

Црна Гора тежи НАТО-у и има јасну визију о свом доприносу стабилности и безбедности, навео је Ђукановић и додао:

„Чланство у НАТО има велики значај и могу поуздано да потврдим да се Црна Гора налази на путу евроатлантских структура а потом и на путу ка Европској унији.“

За Ђукановића је НАТО гаранција стабилности на Балкану и у земљама региона.

О односима са суседном Албанијом, Ђукановић је рекао да две државе имају „веома добру сарадњу“.

Албански премијер Еди Рама рекао је раније да ће пуна интеграција Балкана у НАТО бити стратешка и витална инвестиција.

„То би уједно био и најочигледнији одговор како на геополитичке амбиције других актера у региону, тако и на ризике и континуиране претње које стижу са Блиског истока и Северне Африке“, рекао је Рама.

Оценивши да је чланство Албаније у НАТО поставило темеље за будућност те земље, Рама је рекао да Тирана подржава чланство Црне Горе и Македоније у Алијанси.

Парламентарна скупштина НАТО, која данас завршава тродневно пролећно заседање у Тирани, затражила је од земаља чланица да се супротставе војној одлучности Русије и да боље поделе терет заједничке одбране.

Председник Парламентарне скупштине НАТО амерички адвокат Мајкл Тарнер рекао да „агресивност Русије има цену“ и