Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Бошко Обрадовић на светој литургији и парастосу у Сребреници и Залазју

0
Фото: Танјуг - Зоран Жестић

Фото: Танјуг – Зоран Жестић

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић предводио је делегацију Двери која је на Петровдан посетила Сребреницу, најпре присуствујући Светој Литургији у српској цркви у Сребреници. У овом храму постављена је и изложба Моје Јадовно, посвећена страдању српског народа у НДХ, са посебним освртом на српске жртве првог монструозног концентрационог логора у НДХ- комплекса логора Јадовно.

Затим је делегација Двери присуствовала парастосу свим српским мученицима сребреничко-подрињског краја у селу Залазју, где се на Петровдан 1992. десио први велики злочин муслиманских зликоваца на челу са Насером Орићем. Поред споменика овим жртвама стоји старији споменик жртвама из истог села које су пострадале од усташке руке 1943. године.

На позив организатора, српских представника у општини Сребреница, Бошко Обрадовић се у име патриотског блока Двери и ДСС обратио присутнима, указајући на моралну, хришћанску и патриотску дужност сећања на српске жртве. Бошко Обрадовић је истакао да је циљ аутора разних сребреничких резолуција укидање РС преко дефинитивног идентификовања српског народа са геноцидом а РС са геноцидном творевином, а да је наш национални циљ осамостаљење РС и њено присаједињење Србији. РС је највећа победа српског народа у последњих 20 година и једина заштита Срба у БиХ.

Парастосу је присуствовала и др Санда Рашковић Ивић, председник ДСС, као и представници других патриотских организација из Србије, РС и Црне Горе.

У повратку делегација Двери је посетила и новоизграђену српску цркву посвећену Спасовдану у селу Поточаре, иначе месној заједници општине Сребреница у којој се налази муслимански меморијални комплекс и у којој је српско становништво већинско, што је мање познато јавности. Овај храм представља велику наду српског народа овог краја да ће Срби Сребренице остати своји на своме.

Делегација Двери се обавезала да ће и убудуће редовно долазити у ове страдалне српске крајеве, а посебно поводом великог догађаја освећења српске цркве у Поточарима идуће године.

Информативна служба Српског покрета Двери