Прочитај ми чланак

БЕБЕ И ДАЉЕ НЕСТАЈУ У СРБИЈА: Очајна мајка – “Моја беба је украдена!“

0

biljana-todic1

Бебе се још увек краду у Србији! – ово тврди Биљана Тодић (28) из села Месарци, која се 10. априла ове године породила у шабачком породилишту. Несрећна мајка каже да су јој, са образложењем да се нагутао плодове воде, новорођеног сина одвезли у Универзитетску дечју клинику у Тиршовој улици у Београду, где је званично преминуо дан касније. Она је уверена да то није тачно.

– Мртва беба коју су ми показали у Тиршовој није моја – каже Биљана. – Била је то велика и старија беба од више килограма, а моје новорођенче је имало 2.950 грама. Порођај и трудноћа су били уредни, беба је на рођењу добила оцену 8 кроз 9. Видела сам га тада и после подне, када су ми саопштили да мора хитно у Београд.

Биљана је остала у шабачком породилишту, а њен супруг Александар (33) отишао је у Београд у Тиршову и фотографисао њихову бебу. Мајка је касније, гледајући фотографије, како каже закључила да је беба већ тада била замењена. Јер, поред осталог, сматра да је и беба на фотографијама старија и крупнија од њене старе само 36 сати.

– Погледајте слику коју је направио мој муж и све ће вам бити јасно – каже Биљана. – Можда му не би ни дали да фотографише да су приметили. Моја беба је, очито, одмах нестала. Од шабачке болнице тражила сам транспортни лист и никад га нисам добила, а у документацији је низ чудних пропуста. 

КРИВИЧНА ПРИЈАВА

Биљана је поднела кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Шапцу, које је наложило полицији да прикупи изјаве лекара. Ипак, није задовољна брзином поступка, али каже да неће одустати, јер верује да јој је дете негде живо и здраво.

У месту где је дете, наводно, преминуло, а то је општина Савски венац у Београду, Тодићи нису могли да изваде умрлицу јер она једноставно не постоји. Мајка истиче да је у најмању руку симптоматично да „Историја болести“, која је отворена у Тиршовој, никада није затворена, да лекар није присуствовао обдукцији тела… У Шапцу, опет, оригинал и наводна копија пријаве рођења се разликују(!?). У оригиналу се жена породила у 38. недељи, у наводној фотокопији оригинала који је добила из болнице пише – у 40. недељи.

Начелник Одељења гинекологије у шабачкој Општој болници др Драган Милошевић, јуче је био категоричан да случај крађе бебе једноставно не постоји. Свако новорођенче, каже, на рођењу добија траку која не може да се скине са руке и самим тим је свака могућност замене потпуно онемогућена.

– Изашли смо у сусрет Биљани када је тражила документацију и даље ћемо јој стајати на располагању, али ја гарантујем да се замена беба није могла догодити. Апсолутно не верујем у то – рекао је Милошевић.

(Вечерње новости)