Прочитај ми чланак

РЕД У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА: Ко лоше води фирму њему минималац!

0

531561_13_lb

Јавним предузећима која на месечном нивоу не буду испуњавала програме рада, биће исплаћивани само минималци.

Ова санкција важи за све. Од председника надзорног одбора, преко директора, па до сваког запосленог у предузећу. Како „Блиц“ сазнаје, ово је само једна од мера коју тренутно разматра радна група за консолидацију јавних предузећа, а све у циљу да се у ове фирме уведе ред.

– Према актуелном Закону о јавним предузећима, свака од тих фирми дужна је да Влади достави годишњи план рада. Вршићемо месечне контроле испуњења договореног.

Предузећима која не буду ефикасна, Влада неће одобрити регуларну исплату зарада, већ само минималац. Од јануара наредне године он ће износити 20.328 динара, и не само то, повезаћемо зараде свих људи који раде у једном јавном предузећу, од директора до спремачице, са резултатима рада. То ће сигурно утицати на уштеде, тврди извор близак радној групи. 

Влаховић: Сменити директоре

Председник Савеза економиста Александар Влаховић, ипак, верује да држава мора да нађе механизам који ће за лоше резултате да санкционише менаџере, а не запослене у јавним предузећима.

– Мислим да је мотив добар. Држава се коначно сетила да треба да прати усвојене програме рада јавних предузећа. Ипак, мислим да није добро да се социјализује одговорност коју треба да носи менаџмент и надзорни орган – закључује Влаховић. 

Ова у септембру формирана радна група Владе, коју предводи министар привреде Жељко Сертић, припрема посебан мастер план за фирме у државном власништву. За почетак појачана контрола примењиваће се у случају 30 оваквих фирми.

– Правили су се планови, а онда видимо да се, рецимо, ставка набавке једне исте опреме појављује три године заредом. И нико није постављао питање да ли менаџмент лаже да би дошао до додатних средстава или је три године заредом није ни набављао. Највећи број ових фирми нема јасне планове – тврди извор „Блица“ .

В. д. директора „Путева Србије“ Зоран Дробњак ову намеру државе види као квалитетну. Слично сматра и директор „Колубаре“ Милорад Грчић.

– Ова влада је показала да заиста има намеру да привреду постави на здраве ноге. Зато подржавам овај предлог. Ми смо се у „Колубари“ и досад држали планова – тврди Грчић.

Сличног става је и генерални директор Аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић.

– Подржавам увођење реда у јавни сектор, који је значајно запуштен – открива Влаисављевић.

Александар Обрадовић, први човек ЕПС-а, подржава ову меру, али сматра да не треба кажњавати све запослене тог предузећа кроз блокаду исплате зарада.

– Уколико не испуне циљеве, треба сменити руководство – каже Обрадовић, који је иначе први менаџер који је недавно победио на јавном конкурсу.

И Душан Бајатовић, први човек „Србијагаса“ који прави велике губитке, сматра да би то била добра мера.

– Само да се обезбеди да све испоручене услуге буду плаћене по реалним ценама. Без небуџетиране социјалне политике јавна предузећа биће мотор развоја привреде, а не терет буџета – каже Бајатовић.

(Блиц)