Прочитај ми чланак

Либија – рат се наставља

0

Аутор: Маја Орлић 

Ових дана слике из Триполија, престонице Либије, лако се могу помешати са сликама из Газе или Сомалије. Окршаји супротстављених племена – Зинтана и Мисрате не јењавају, а ситуација у граду постаје све гора. Током сукоба око Међународног Аеродрома ракета је погодила једно нафтно складиште, те је истог тренутка букнуло 6 милиона литара нафте.

skladiste nafte gori 2

Запаљено складиште нафте

Пламена кугла и њена токсична испарења надвијају се од тада над градом, а упркос реаговању ватрогасаца, ватра се проширила на 4 контејнера нафте и прети да прогута свих 90 милиона литара нафте и гаса, колико се налази у погођеној рафинерији Ал Браига. У сукобе се укључују и друга племена која долазе у Триполи како би се борила. Тако су Мисрати очекивано помоћ пружили Бербери, док Зинтан тражи подршку од великих племена Варфале, Гдадфа и Вершфане. Борби против Мисрате придружили су се и становници региона Бен Гасхир, који је највише погођен током сукоба, и у коме је страдало највише цивила. Према подацима из болница, погинуле су 102 особе, док су 452 рањене. Према личној процени, и мишљењу неких Либијаца, Зинтан има предност у овом сукобу. Мисрата већ има велике губитке у људству, и нема подршку у народу Либије, због коришћења недозвољеног хемијског оружја, али и тесне сарадње са Израелом.

Живот Либијаца у Триполију постао је хуманитарна катастрофа. У реду за гориво чека и по 300 аутомобила, а они који успеју да се изборе за бензин, напуштају Триполи са породицом. Разлог за то нису само константни сукоби, већ и несташица воде, гаса и струје те су неки делови Триполија у мраку неколико дана. Од петка се у продавницама могу затећи редови за хлеб, а уплашени становници Триполија купују залихе хране због претње нестанка исте.

vodotoranj libija

Уништени главни резервоар воде Редови за бензин у Триполију

Откад су почели сукоби у Триполију, број људи који је прешао границу са Тунисом драстично се повећао. За само 3 дана ушло је 27,000 особа, што је навело тунижанску власт да ограничи број људи који прелази границу. Та одлука довела је до оружаног сукоба са цариницима на прелазу Рас Јдир у којима има и погинулих. Триполи не напуштају само угрожени Либијци. Америчка амбасада дискретно је повукла своје особље, које је Триполи напустило са војног аеродрома Митига, који контролише Абделхаким Белхађ, терориста који је својевремено био у америчким затворима, да би у побуни 2011. постао један од пулена НАТО-а.Ипак,Триполи највише погађа одлазак медицинских сестара из Индије и Филипина у тренутку када пристиже рекордан број повређених у болнице.

Нестабилна ситуација је и у Бенгазију, граду на истоку Либије, где се сукобљава Калифа Хафтар, са својим батаљоном Тхундерболт, и екстремистичка група Ансар ел Схариа. Калифа Хафтар, један од ЦИА-иних људи задужен за уништење Либије, сада покушава да стекне наклоност народа борбама са екстремистичким елементима на истоку земље.

Ипак, либијска племена су на недавном значајном скупу закључила да Хафтар није стекао њихово поверење због тесне повезаности са Америком, и издаје земље током борбе са плаћеницима из Чада 80-их година прошлог века, те да му се не може дати друга прилика да изда Либију.

 

general haftar gadafi

Издајник Хафтар грли Пуковника Моамара Гадафија

До сада је у сукобима у Бенгазију живот изгубило 77 особа, док су 289 повређене. Највећи сукоби су око болнице Јала, због које је на хиљаде људи протествовало, тражећи да Ансар ел Схариа препусти болницу људима из тог дела Бенгазија. Према последњим информацијама, екстремисти су опет насилно преузели болницу. Водје племена из целе источне Либије позвале су прошле ноћи на примирје, и тврде да су успешно о томе преговарали са Саиqа бригадом, коју контролише Хафтар. Ипак, постоје сумње да ће екстремисти поштовати договор, јер имају обичај да када се демонстранти повуку са улица, новим експлозијама врате на старе положаје, а не одговара им ни да прекину борбе у тренутку када су планирали напад на аеродром Бенина.
Извештаји из Бенгазија говоре о стотинама мртвих на обе стране, као и о постојању турских и катарских борбених јединица, које се боре на страни екстремиста. На аеродром Бенина испаљене су ракете, а бомбардовано је и седиште Управе безбедности од стране Схариа групе.

srusena zgrada libija

Бомбардована зграда Управе безбедности у Бенгазију

Престанак борби се не очекује ускоро, као ни то да се Триполи и Бенгази убрзо опораве. Уништењем кључних објеката престонице, Триполи постаје потпуно нефункционалан град. Скорашњи догађаји потврдили су неспособност тренутне власти да угаси један пожар, а камоли да смири сукобе дубоко завађених племена.

(Србин.инфо)