Прочитај ми чланак

Сиријска војска ослободила град Хомс

0

ارتش سوریه به قطعنامه های سازمان ملل پایبند است
(Глас Русије)

Један од највећих градова у Сирији – Хомс, скоро у потпуности контролишу трупе Башара Асада. Овај успех има симболички значај – устаници сматрају Хомс престоницом револуције.

Ослобађање града од побуњеника званична влада назива окретницом у грађанском рату који траје две гдоине. Експерти ипак оцењују ову победу суздржаније.

Владине трупе настављају да истискују сиријске побуњенике. Ново поглавље у серији победа које су однеле у последње време јесте успех у граду Хомс. То је трећи по величини град у Сирији. И сада, како рапортирају борци Башара Асада, он је скоро у потпуности под њиховом контролом. Хомс ће бити потпуно одчишћен од устаника у наредна два-три дана. При томе, како изјављују званичне сиријске власти, пбоеда у Хомсу ће бити преломни моменат који ће утицати на читав ток даљег супротстављања побуњеницима. Коментарише експерт за Блиски Исток професор Георгиј Мирски:

Хомс је заиста важан град. Две године владине трупе нису успеле да га заузму. То је сасвим јединствена ствар! Две године читава армија, јака, наоружана од главе до пете, није могла да заузме овај град који, ако је веровати председнику Башару Асаду, штитила је шачица неких терориста, бандита и пробисвета.

По миљшењу Мирског, успех у Хомску, као и сви недавни успеси владиних трупа, условљени су укључивањем бораца Хезболаха у сиријски конфликт. Рат у Сирији све више стиче обрисе религиозног. Другим речима, он се претвара у сукоб сунита и шита. У тој ситуацији либански Хезболах који чине шити сматрао је за дуг да подржи брата по вери Башара Асада. Резултат је низ победа које су однеле владине снаге, укључујући успостављање контроле над градом Ел-Кусејра. Мишљење председника Института за Блиски Исток Јевгенија Сатановског.

hezbelohy
Владине трупе побеђују у првом реду зато што имају авијацију и оклопну технику. А као друго, зато што им се ослободила жива сила. Она се ослободила на рачун бораца Хезболаха који су им притекли у помоћ. То је око 8 хиљада људи који ратују на страни Асада. Они су омогућили Дамаску да деблокирају снаге. Пошто до данас армија се бавила искључиво заштитом државних установа, војних база, ваздухопловне инфраструктуре. А када имате довољни број бораца ка пређете у офанзиву, ви онда и прелазите у њу.

Ипак прерано је тврдити да је Асадова победа решена ствар. Засада су опозицију активно подржавали само сунитски монарси Персијског залива. Ипак убзро у помоћ могу да им притенку САД. Истина, овде има једно али. Американци се праведно плаше да оружје које су спремни да предају устаницима, може да доспе у руке не умерених опозиционара, већ исламских екстремиста. Тим пре што управо радикали из Џабхат ан-Нусра, а не представници Слободне сиријске армије сада воде у табору опозиције.

Дошло је већ до тога да јучерашњи противници Асада данас полажу оружје, сматравши да је боље да земљом управља Асад, него изроди из стуктура повезаних са Ал-Каидом. То може да натера САД да одустану од идеје да у Сирију испоручују преносне противавионске комплексе. Уз то, како је истакао Јевгениј Сатановски, Америкнаци су навикли да подржавају победнике – ако трупе Асада настављају да истискују побуњенике, САД се неће мешати у унапред изгубљен рат.