Прочитај ми чланак

ДВЕРИ У ПОСЕТИ Савезу јеврејских општина Србије

0

Председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош, главни рабин Србије Исак Асиел и заменик председника Савеза јеврејских општина Србије, Александар Гаон примили су 5. јуна, 2019 године, делегацију Српског покрета „Двери“, коју је предводио председник, Бошко Обрадовић, у пратњи Ивана Костића, посланика у Скупштини Републике Србије.

Тема разговора је била нарастајући антисемитизам и ксенофобија који попримају забрињавајуће размере.

Искуства и показатељи из окружења дају јасне назнаке да се антисемитизам у свом појавном облику трансформисао од класичног антисемитизма, преко анти-Израелизма, до негирања Холокауста, и покушаја ревизије и реинтерпретације историјских чињеница.

Током разговора, председник Обрадовић изнео је да програм деловања „Двери“ нема нити је имао антисемитски карактер, напротив постоји јасна свест о доприносу Јевреја заједничкој историји, као и доприносу који Јевреји дају складном суживоту и просперитету заједничке домовине Србије.

Председник Сабадош је посебно нагласио да Савез јеврејских општина Србије као верска организација Србије има добре и стабилне односе са другим конфесијама и да је сарадња на задовољавајућем нивоу.

Постигнута је сагласност да концентрациони логори „Старо Сајмиште“ и „Топовске шупе“ треба што пре да постану уређени меморијали и места трајног, колективног сећања на неизмерна страдања јеврејског, српског и ромског страдања, током Другог светског рата.

Заједнички је констатовано да свако иступање у јавности, поготово носилаца политичких функција и представника друштвених и политичких групација, треба да буду лишена антисемитских изјава у било ком облику, јер је још живо сећање на нацистичку медијску кампању која је обликовала јавно мњење, припремивши га за Холокауст и страдање невиних цивила невиђених размера.

Складан суживот је заједничка одговорност свих грађана Србије.

Оцењено је да су отворени и конкретни разговори најбољи пут за јасно артикулисање ставова чиме се избегавају неспоразуми и погрешна тумачења.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!