Прочитај ми чланак

САНДА: Власт у Тијанин закон подметнула доживотну казну за дела против режима

0

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је синоћ да се залаже за доношење закона о увођењу доживотне казне затвора за убице деце, али да је неприхватљиво да у „Тијанин закон“ буду уврштена и тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, за која би такође била прописана доживотна казна.

„Од почетка сам се залагала да се Тијанин закон тиче деце, а никаквог дела против уставног уређења, које је власт подметнула у тај закон. Као психијатар са 39 година стажа, од којих 29 у психијатријским болницама са решеткама, видела сам да су рецидивирали (поново починили злочин) монструми који су пуштени на слободу“, рекла је Санда Рашковић Ивић у емисији „Утисак недеље“ Нове С телевизије.

Рашковић Ивић је рекла да неће бити на седници парламента на којој ће се гласати о том закону, јер је опозиција одлучила да бојкотује скупштину.

„Власт и овим законом и причом о седници о Косову, заказаном за 27. мај, покушава на све начине да доведе опозицију у парламент због ствари које су важније од обичне политике, као што су Косово и ‘Тијанин закон’, јер су се у Европском парламенту и Европској комисији јавили гласови да у Србији нешто дебело не штима са демократијом и парламентом“, рекла је.

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић рекао је се „кардинална измена кривичног законика и тако крупна ствар“ не уводи без јавне расправе, као и да ја доживотна казна без могућности условног отпуста директно кршење европских стандарда и да само пооштравање не значи и решавање проблема.

Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић казао је да је са тим предлогом изашао после контактирања стручних људи и да не разуме то што се аргументи против закона воде интензивно „само десет дана пред изгласавање“.

Он је додао и да људи који се залажу са људска права треба да се активирају пре него што се неко већ избори за нешто.

„Ја сам први за то да се убици мог детета не деси ништа лоше у затвору, али не желим да буде на слободи и уради нешто слично“, рекао је Јурић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!