Прочитај ми чланак

БОРКО СТЕФАНОВИЋ: Декларација о помирењу Срба и Албанаца без питања статуса

0

Декларација о помирењу Срба и Албанаца, коју ће ускоро објавити Странка слободе и правде (ССП), садржи елементе будућег преговарачког процеса Београда и Приштине чији исход не би био признање независности, али ни замрзнути конфликт, изјавио је данас заменик председника ССП Борко Стефановић.

Он је за портал Истиномер.рс казао да тај документ осликава „реалистичан приступ решавању косовског проблема“ као и да полази од потребе „помирења два народа и од потребе сарадње институција два ентитета коју до сада нисмо имали“.

„То су институције попут тужилаштава за организовани криминал, тужилаштава за ратне злочине, судова, медија, и потребе сарадње на пољу културе, економске сарадње или сарадње по питању слободе кретања. Заправо, сарадње о свим питањима која су на неки начин остала да ‘висе’ кроз Бриселски дијалог“, казао је заменик председника Странке слободе и правде.

Како је навео, идеја је да Декларацију о помирењу усвоје парламенти у Београду и у Приштини.

„Предлажемо конкретне кораке, али изнад свега тога постоји један политички плашт, или ако хоћете животни плашт, а то је да се усредсредимо на потребе човека који живи на Косову или остатку Србије, а са друге стране да промовишемо добре примере и једног и другог народа, који су се помагали и медјусобно спашавали“, казао је Стефановић. Заменик председника ССП је додао да питање статуса неће бити третирано у Декларацији о помирењу зато што је, по његовим речима, „јасно да се у остатку Србије посматра статус на један начин, а у Приштини на други“.

„Ми смо схватили да се у суштини не треба исцрпљивати у потребама да једни друге убедимо да наше видјење статуса није добро. Зашто бисмо на то трошили и време и енергију када има толико ствари које нисмо урадили, које су остале нерешене и које нам спутавају нормалан живот“, казао је Борко Стефановић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!