Прочитај ми чланак

ВЕСЕЉИ: Србија ће одговарати за све жртве злочина на Косову

0

Кадри Весељи данас је формално започео процедуре оснивања међународног трибунала за злочине на Косову и рекао како „није суђено српским злочинцима који су одговорни за хиљаде жртава“.

Додао је да ће „сви они бити похапшени и изведени пред лице правде“, јавља РТК на српском језику.

Весељи је данас у Скупштини Косова, на састанку о формирању трибунала, у уводном говору рекао да је преко потребан мерународни суд који би осудио злочине које је, како он тврди, Србија починила на Косову.

Весељи је, како преноси РТК, оценио да су ти злочини „геноцидни“, и да су војска и полиција починиле „стотине масакара.

„Десетине хиљада убијених цивила, жена и деце, хиљаде силованих жена, миллион избеглих Албанаца који су протерани са Косова. Прогон који је био сличан Холокхаусту“, рекао је Весељи, истичући да „20 година након рата за ова убиства и масакре ником није суђено“.

По његовој оцени, Хашки трибунал је „само половично донео правду Косову“.

„Међународна правда на Косову је тотално посустала, а нажалост нити ми сами нисмо учинили колико је потребно да документујемо те злочине“, рекао је Весељи.

Он је навео да су „Албанци за ратне злочине на Косову осуђени на 189 година затвора, док је у случају Срба то само 29 година затвора“ и упитао „ко је овде агресор“?

„Косово тражи правду за своје убијене људе. Масакриране, силоване. Не прихвата ћутање и негирање. Ова правда ће бити задовољена. Србија ће одговарати за све ове жртве“, рекао је Весељи.

Он је истакао да је порука „за злочинце и оне који негирају злочине, кукавице које су данас слободне у Србији: бићете ухапшени“.

„Чинили сте злочине јер сте кукавице. Бојали сте се сукоба са Ослободилачком војском Косова, па сте нападали цивиле. Наћи ћемо вас”, рекао је Весељи.

Из удружења несталих су оценили како после ових најава постоји нада да ће бити направљен велики искорак у кажњавању злочина на Косову, наводи РТК.

„Желимо правду и позивамо институције да наставе потрагу за несталима“, рекли су представници тих удружења.

Министар правде Абељард Тахири најавио је да ће институције пружити пуну подршку овој иницијативи и навео да је „Србија пре 20 година постала уточиште за починиоце геноцида на Косову“, а да је „сада време да се ови криминалци казне“, пеноси РТК на српском језику.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!