Прочитај ми чланак

ЈЕР СУ МАФИЈАШИ: Холандски посланици траже увођење виза за Албанце

0

Четири холандска посланика иницирала су да се укине привремени безвизни режим путовања за албанске држављане у Шенген зони.

Како се наводи, реч је о иницијативи у склопу борбе против организиваног криминала.

© AP Photo / Visar Kryeziu

© AP Photo / Visar Kryeziu

Предлог је усвојен у парламенту Холандије 11. априла, након чега ће од холандске владе тражити да предложи Европској комисији да покрене процедуру „ванредне кочнице“, која омогућава суспензију безвизних путовања, преноси сајт Шенген виза (SchengenVisaInfo.com).

Током расправе у парламенту посланици су навели да је дошло до пораста криминалних активности албанске мафије у Холандији и да те криминалне организације злоупотребљавају могућност путовања по Европи без виза.

Предлог су иницирали посланици Хришћанско-демократске, Либерално- конзервативне странке, Социјалистичке странке и Хришћанске уније.

Мера „ванредна кочница“ предвиђена је Уредбом ЕК 1289/2013 и дозвољава суспензију безвизног режима за држављане трећих земаља у одредјеним приликама које се сматрају „ванредним ситуацијама“, а може бити уведена већином гласова чланова Европске комисије.

У јануару 2018. године Француска је претила да ће увести визни режим Албанцима, након што је годину дана пре тога примила 7.630 захтева за азил од Албанаца.