Прочитај ми чланак

МРКОЊИЋ: У суботу сахрана Мире Марковић у Пожаревцу

0

Мирјана Марковић, председница Југословенске левице, биће сахрањена у Србији у суботу, 20. априла, највероватније у 15 часова, потврдио је за Данас Милутин Мркоњић, почасни председник СПС-а.

Место сахране се није знало до јуче по подне, јер је било опречних информација о томе да ли њена деца желе да она буде сахрањена у Србији или у Русији, где је боравила претходних 15 година.

Како је објаснио Мркоњић, она ће бити кремирана у Москви, а њена урна ће бити положена у гроб поред Слободана Милошевића у Пожаревцу.

Хаџи Драган Антић, један од најближих сарадника Слободана Милошевића и блиски пријатељ његове супруге, која је прекјуче преминула у 77. години, у Русији, рекао је за Данас да не зна да ли деца Мире Марковић заиста не желе да она буде сахрањена у Србији.

– Знам да је њена жеља била да буде сахрањена поред супруга – каже Хаџи Антић за Данас. Хаџи Антић је један од ретких пријатеља покојне председнице Југословенске левице и њене ћерке Марије Милошевић, са којима је све време био у контакту. Међутим, од смрти мајке Марија му се није јавила.

– Не знам да ли је тачно да Марко и Марија не желе да она буде сахрањена у Србији. Знам да је то била Мирина жеља, јер сам био у одбору за сахрану Слободана Милошевића. На месту где је сахрањен направљена је дупла гробница и уклесано је и име његове супруге – истиче Хаџи Антић за Данас. Уколико деца одлуче да Мирјана буде сахрањена у Србији, за то ће, према његовим речима, бити задужен СПС.

– Не знам ни када ће сахрана бити одржана, јер је умрла у болници у Русији, па ће процедура бити дуга – наглашава.

Милутин Мркоњић је јуче за ТВ Прва изјавио да сматра да породица Милошевић сада заслужује помоћ државе и да очекује да, уколико деца Мирјане Марковић и Слободана Милошевића одлуче да се њихова мајка сахрани у Србији поред Милошевића, држава буде та која ће то омогућити, односно да ће омогућити деци да сахране мајку и обиђу очев гроб. Говорећи о оптужбама против Мире Марковић, оценио је да је реч о маркетингу.

– Она јесте била политички активиста, јесте била левичарка, жена бритког ума и оштрог језика, јесте била жена Милошевића и као таква могла је да има утицај и на доношење одлука. Али, одмах да разбијемо ту фаму, ја сам нажалост у Хагу постао прави пријатељ породице Милошевић. Време је да се демантују ти наслови. Нећу ја да говорим о томе, жена је умрла. Милошевић је све демантовао у интервјуу Новостима, рекао је Мркоњић, који је подсетио да је Милошевић тада јасно рекао да ниједну државну одлуку није донела његова супруга, већ државни органи.

Подсећамо, Апелациони суд у Београду недавно је укинуо пресуду којом је Мира Марковић осуђена на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја при додели државних станова, и наложио да се суђење понови.

Марковић је првостепеном пресудом од прошле године осуђена на годину дана затвора. Процес је трајао 15 година, а суђено јој је у одсуству, с обзиром на то да је живела у Москви. За њом је била расписана и потерница српског Интерпола, али је у Русији уживала статус избеглице.

Сем крвавих ратова током деведесетих година, име Мирјане Марковић и њеног супруга Слободана Милошевића доводи се у везу и са бројним убиствима у Србији, за које се сумња да као налогодавац стоји брачни пар. Међу њима су новинар Славко Ћурувија и бивши председник Председништва Србије Иван Стамболић. Обојицу је убила Служба државне безбедности у време док је брачни пар Милошевић-Марковић владао Србијом.

Од преосталих чланова породице Милошевић, у Србији живи само Марко, унук Слободана Милошевића и Мирјане Марковић, док је син Марко Милошевић живео у Русији са мајком, где се тренутно и налази. Марија Милошевић готово 20 година живи у Црној Гори.

Читуља Марије и Марка Милошевића

Подгорица – Деца Слободана Милошевића и Мирјане Марковић читуљом у подгоричком листу Побједа опростили су се од своје мајке Мирјане, која је преминула у недељу. Читуља је објављена на целој страни, а наводи се да је њихова мајка умрла „у избеглиштву у Москви“.

„Наша мама Мира Марковић умрла је у избеглиштву у Москви у 77. години 14. априла. Очајни Марко и Марија Милошевић“, пише у тексту читуље, преноси РТЦГ. Д. Д.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!