Прочитај ми чланак

ОПАСНО: Једемо месо из Корејског рата, старо 70 година!

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, коју води и уређује Дејан Петар Златановић,, био је народни посланик Српског покрета Двери, Иван Костић.

Токоа емисије Иван Костић је изнео информације како и зашто страни и увозни пољопривредни монополи свесно трују народ Србије, продајући им и месо старо 70 година.

Интервју је снимљен у просторијама медијске куће „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд).

Како да препознате које је месо покварено

Продаја меса на тржишту увек порасте за време празника које је пред нама. Тешко је бити сигуран да је месо, само зато што се налази на полицама супермаркета или месаре, прошло и прописане контроле. Такође, тешко је тврдити да је оно уједно и свеже, односно да није покварено. Пре него што кренете у куповину, обновите како је најлакше препознати покварено месо.

Празнично време, а нарочито Божић, по завршетку великог поста, увек донесе повећану куповину меса. Један од најзаступљенијих Божићних обичаја код Срба јесте тај да се за Божић пече прасе. Колико наш народ воли да за овај најрадоснији празник припрема управо прасетину, сведочи и чувена народна изрека: „Не гоји се прасе пред Божић“.

Када купујете прасетину првенствено морате водити рачуна да је месо проверено на присуство трихинеле, с обзиром да је трихинелоза болест која се преко свињског меса може пренети и на људе и оставити трајне последице.

Људи који не посте, за новогодишње празнике такође најчешће припремају месо, па никако није на одмет да се подсетимо који су параметри по којима можете препознати да ли је месо које купујете покварено, односно да ли је свеже?

Без обзира на то којим поводом купујете и које месо је у питању, безбедност и квалитет меса морају увек бити на првом месту.
Старо месо из увоза на тржишту

Контроле квалитета меса јесу редовне, али нису детаљне. Па тако постоји много „црних рупа“ у регулативама које често омогућују да се старо месо из увоза без проблема пласира на тржиште.

Декларације

Као и приликом куповине било ког другог производа, и приликом куповине меса декларација је прво на шта обраћамо пажњу.

Дакле, најпре треба погледати декларацију на месу, ако се она на њему налази (у продавницама се она подразумева, за разлику од месара). Свакако је сигурније узети месо домаће производње, које је неретко и скупље, али с добрим разлогом. Куповином меса домаће производње умањујете шансе да је месо старо.

Према новом Правилнику о декларисању, означавању и рекламирању хране, који је на снагу ступио у јуну ове године, за месо и производе од меса предвиђено је да се на декларацији поред назива производа мора наћи и информација о присутности додате воде, уколико додата вода чини више од 5% тежине готовог производа, а није технолошки оправдана. Уколико су приликом производње коришћени било какви додатни протеини, они такође морају бити назначени на декларацији.

Боја као основни показатељ свежине

Боја меса је основни тест којим се може открити да ли је оно покварено, без обзира на то што назначени рок трајања није прошао. На уму треба имати нормалне боје меса.
Свињетина

Већина људи мисли да квалитетно месо има јаркоцрвену боју. Међутим, то није његова природна боја већ је резултат излагања светлости и ваздуху. Ако је млевено месо вакумирано, његова боја би требало да буде љубичасто-црвенкаста. Месо тамније боје говори да је реч о старијој животињи. Ипак, то не значи да је месо покварено. Уопштено, црвена боја се повезује с тим да је месо старије.

У савршеним условима, свињетина треба да има розе-сивкасту боју. Месо никако не сме бити лепљиво.
Пилетина

Код прегледа пилетине обратите пажњу на делове око костију. Ти делови не смеју бити тамнији, а прсна кост би требало да буде еластична. Месо перади креће се од плавичасто-беле до жућкасте боје. Свежу пилетину најбоље ћете препознати по светлијој боји и неутралном мирису.

Јунетина

Јунетина је пак природно црвенкаста, а по текстури чврста. Овај тип меса требало би да буде прошаран танким, а не широким жилицама. Жуте масне жиле упућују на то да је животиња била старија. Приметите ли на јунетини сивкасте или црне делове – не купујте месо! Ово правило треба поштовати без обзира да ли купујете говеђе стекове, веће комаде меса или неки други посебни део говедине. Код млевеног меса је могућност преваре највећа. Из тог разлога најбоље је тражити да месар самеље месо пред вама.

Јагњетина

Код јагњетине месо би требало да буде светлоружичасте боје, а по текстури чврсто као и јунетина. Требало би да се руководите и стандардним мирисом јагњетине. Ако је јагње било замрзавано, тада је мирис смањен или не постоји.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!