Прочитај ми чланак

ЂИЛАС ДОБИО ПЕТ ПРЕСУДА ПРОТИВ ВЛАСТИ, напади не престају

0

Драган Ђилас, један од лидера Савеза за Србију, поднеће нову тужбу, али и кривичну пријаву против Синише Малог, свега дан након што је Први основни суд у Београду наложио актуелном министру финансија да му плати 150.000 динара због повреде части и угледа.

Ова информација, коју је са Данасом поделио Ђиласов адвокат Владимир Тодорић, одлично илуструје импотентност судских пресуда за клевету и увреду части.

Наиме, упитан да прокоментарише пресуду којом је због повреде угледа и части принуђен да Ђиласу плати 150.000 динара, Синиша Мали је казао да ће наставити да га зове пљачкашем и лоповом.

– Ја друго име за њега немам и не видим да се сада другачије понаша него тада, казао је Мали и испровоцирао нову тужбу за увреду.

Владимир Тодорић, сматра да овакав немаран однос према судским поступцима није случајност.

– Мислим да они добијају наређење од Вучића лично да вређају чланове опозиције без обзира на судске поступке. Примера ради, један од људи које је због увреде тужио Драган Ђилас је и Александар Јовичић, члан СНС-а и бивши члан градске скупштине. Он је на суду признао тужбени захтев и замолио да се он смањи, пошто има ниска примања. Ђилас је на то пристао и са 300.000 смањио захтев на 10.000 динара и растали су се поприлично срдачно. Два дана касније Јовичић је изашао у јавност са новим увредама на рачун Ђиласа, каже Тодорић.

Поред овог поступка, Ђилас је добио одштету у још четири судска поступка. Како наглашава Тодорић, добио је сваку тужбу коју је поднео за увреду, и додаје да ће их бити још више. Ипак, напади са насловних страна таблоида не престају.

– Очигледно да постоји неки прећутан договор да таблоиди и представници власти буду кажњавани за мале износе, које они плаћају кроз разне субвенције, наводи Тодорић.

Да казне судова немају зубе сматра и Владимир Гајић, адвокат који пред судом заступа Вука Јеремића, председника Народне странке. Јеремић је, према његовим речима, за сада добио две пресуде у своју корист, али и истиче да судови воде рачуна да та казна не премаши износ који би „тужиоцу омогућио да се обогати“.

– Суд одбија да размотри приходе медија који су тужени. Када би уместо симболичних казни, санкционисали таблоиде са петнаестодневним приходом који тај лист остварује од продаје, гарантујем вам да би јако добро размислили шта ће да објаве. Ангажовали би адвокате да проверавају да ли су им текстови у складу са законом, истиче Гајић.

Божовић: Цена промене

Један од опозиционих политичара који доста времена проводи у суду је члан Демократске странке Балша Божовић. Колико јуче био је на рочишту по тужби против главног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића. То је један од пет судских поступака у којима учествује, али како наводи, то је цена учешћа у јавном животу. „Свако ко верује у промену мора да буде спреман да буде изложен монструозним нападима власти“, тврди Божовић.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!