Прочитај ми чланак

НОВАК уз болове до преокрета, а ЈОКИЋ покорио и најславнију халу!

0

Новак Ђоковић се на турниру мастерс серије у Мајамију пласирао у треће коло, а почетни тријумф, у коме је Бернард Томић савладан са 7:6(2), 6:2 није протекао баш глатко.

Ђоковић се нарадио у првом сету. А морао је и да затражи помоћ, јер је после трећег гема имао проблем са шаком. Мора бити да су га управо ти болови и онемогућавали да рано направи дистанцу између себе и 26-годишњег Аустралијанца ког је до овог меча савладао у свих шест међусобних дуела.

И, те уводне муке су се огледале и у резултату, јер је Томић био тај који је направио први брејк, повевши са 3:2. Међутим, највеће Ђоковићево тениско оружје, стрпљење, тада је ступило на сцену.

Иако је меч завршио са истим бројем директних поена као ривал (23), и иако Аустралијанац уопште није лоше сервирао „из прве“ (70% освојениних поена), Ђоковић је у миру чекао друге сервисе супарника и потпуно доминирао на терену тада. Томић је, наиме, освојио само 40 одсто поена на други сервис, и то захваљујући Новаковој иницијативи баш у тим тренуцима.

Преокрет је, заправо, почео чим је Ноле имао брејк заостатка: надокнадио га је у наредном гему, затим је у тај-брејку повео са 4:1. Иако је изгубио наредни поен, са три узастопна ставио је до знања ривалу који је 81. на АТП листи с каквим је то амбицијама светски тениски лидер дошао у Мајами.

А дошао је са жељом да освоји седму титулу, рекордну, јер са шест досадашњих дели прво место по успешности са својим некадашњим тренером, Андреом Агасијем. Та жеља да се поход ка рекорду настави у бољем стилу него што је то био случај у Индијан Велсу огледала се нарочито у другој деоници.

Тада је уз пет асова, чак 70% освојених поена на други сервис, те обе искоришћене две брејк шансе (а ниједна дозвољена Томићу), Ноле за 27 минута завршио посао. Укупно, сат и 16 минута од почетка меча.

Ђоковић је успео да направи преокрет и победи Бернарда Томића у свом првом наступу на овогодишњем турниру мастерс серије у Мајамију, али је признао да то уопште није било нимало лако. Напротив, на моменте је било и – збуњујуће.

Његова наредна препрека биће мало незгоднија. У питању је 83. играч света, Аргентинац Федерико Делбонис, који за разлику од Ђоковића није био слободан у првом колу, али као што је изашао као победник над Гојовчиком, тако је и у другом био одличан, елиминисавши 32. носиоца, Џона Милмана, са 7:5, 3:6, 7:6(2). Та „незгодност“ наредног дуела огледа се у томе што ће ово бити први пут да се Ђоковић и Делбонис састају у такмичарском мечу.

СРПСКА НБА ДОМИНАЦИЈА! Јокић покорио и најславнију халу

Никола Јокић се не задовољава пуком чињеницом да је Денвер одвео до првог НБА плеј-офа после шест година. Са Нагетсима је остварио нови тријумф, и поново био њихов предводник.

У чувеном „Медисон сквер гардену“ Никола Јокић је био централна фигура у победи Денвера над Њујорк Никсима од 93:111, што је био шести узастопни успех клуба из Колорада у најјачој лиги света.

НБА резултати:

Орландо (35-38) – Мемфис (29-43) 123:119
Њујорк (14-59) – Денвер (49-22) 93:111
Торонто (51-22) – Оклахома Сити (43-30) 109:116
Кливленд (19-54) – ЛА Клиперс (43-30) 108:110
Хјустон (46-27) – Сан Антонио (42-31) 111:105
Милвоки (54-19) – Мајами (35-37) 116:87
ЛА Лејкерс (31-41) – Бруклин (38-36) 106:111

Јокић је био најбољи стрелац гостујуће екипе, постигао је 21 поен шутирајући 7/17 за два, а 1/3 за три, остварио је и пет асистенција, а био је убедљиво најдоминантнији под обручима са чак 17 скокова иако је за ривала имао Деандреа Џордана (седам поена, 11 скокова) и момка који је оборио рекорд Патрика Јуинга по узастопним „руки-утакмицама“ са бар једном блокадом (до 30. таквог наступа овај НБА почетник стигао је уз три блокирана шута, те 16 поена и 10 скокова).

Чак и када би Денвер, који је учинком 49-22 достигао остварење актуелног шампиона, Голден Стејта, с којим дели прво место Западне конференције (али је лошије прошао у међусобним дуелима), успорио у славној хали, Јокић би га враћао на прави пут.

На пример, када је Марио Хезоња, хрватски репрезентативац који је меч окончао са седам поена, својим поготком примакао Никсе на 59:67 на половини треће деонице, Јокић би повео јуриш Нагетса: са седам поена креирао је серију 15:3 после које домаћини више нису имали шта да траже у овом мечу.

Јокић је био толико импресиван под оба коша да је Брендан Вогт, новинар „Денвер Стифса“ који прати Нагетсе, по завршетку утакмице поручио:

„Прво место на коме сам гледао НБА утакмицу: Медисон Сквер Гарден. Седећи сада у тамошњој ложи то делује нестварно. Јурите своје снове, децо. И, ако можете, организујте их око кошаркашког тима у коме је Никола Јокић“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!