Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ: Спреман сам на оставку, чак и на самоубиство

0

Председник Албаније Иљир Мета изјавио је данас да је спреман на оставку, чак и самоубиство, ако би то допринело решењу политичке кризе у земљи.

Мета је рекао да је, пошто није успео да посредује у проналажењу политичког решење кризе владе у Тирани, спреман на оставку, ако би то „осигурало да земља има политичко, уставно и чврсто решење“.

Опозиција у Албанији се одрекла скупштинских мандата и организује протесте загтевајући ванредне изборе, док премијера Едија Раму оптужује за корупцију и повезаност са организованим криминалом. Мета је себе упоредио да чиленаским председником Салвадором Аљендеом, који је извршио самоубиство 1973. године, када су учесници војног пуча опколили палату шефа државе.

Био бих спреман да жртвујем сопствени живот као Аљенде, да бих спречио стварање хунте која би вратила Албанију 30 година уназад, изјавио је Мета. Током пет протестних окупљања присталице опозиције су користиле димне бомбе, покушавајући да уђу у парламент и владине зграде. Полиција је одговорила сузавцем и воденим топовима. Нове демонстрације су најављене за четвртак, јавља АП.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!