Прочитај ми чланак

MAJKA MАЛОЛЕТНИКА који је носио вешала: Гласали смо за СНС, али више нећемо!

0

Не желим да се ниједном детету догоди оно што се десило мом и желим да неке ствари доведемо у ред у овој држави. - Једне године на дан избора падала је киша. Позвали су нас телефоном и питали да ли да дођу колима по нас јер је тата старији човек. Рекла сам да нема потребе јер тата воли да шета. Међутим, појавио се човек с кишобраном. Била сам фасцинирана – објашњава она како су се напредњаци односили према њима.

Желим да моја породица почне поново нормално да живи, да се одморимо од свега и да ми дете настави школовање, каже за Данас Сања Пилиповић, самохрана мајка малолетног Н. П., који је четири ноћи и пет дана био у притвору Централног затвора јер је осумњичен за расну и другу дискриминацију због ношења макете вешала на протесту „Један од пет милиона“ 2. фебруара.

Од тада она проживљава пакао обичног „малог“ човека без икакве заштите, а под страховитим је ударом режима који не бира средства за обрачун.

Њен син од 17 и по година прошлог петка по подне пуштен је из притвора, у којем је требало да буде 30 дана, а она је раније тог дана поруком преко телефона добила отказ на послу на којем није била пријављена, односно радила је „на црно“.

Средњошколац и у јавности већ назван најмлађим политичким затвореником у Европи је сада под надзором органа старатељства Центра за социјални рад Раковица.

– Те вечери син је био у граду. Вратио се кући и рекао ми је да је био на протесту. Моја другарица иде на протесте против изградње малих хидроелектрана и ја је у том подржавам. Он то зна и веровао је да је био управо на том протесту. Нисам знала шта се догодило док нису почели да звоне телефони. Палим Пинк и чујем за потрагу. Шок. Шта се десило? Зашто је толика фрка – препричава нам Пилиповић.

Убрзо се полиција појављује на вратима са упутствима да се дође у зграду полиције у Улицу 29. новембар. Одређује се притвор до 30 дана.

– Када је полиција дошла, син није био код куће. Када му јављам за полицију, он добија астматични напад. Узео је своју терапију и у целој тој збуњености и шоку када смо пошли у полицију заборавили смо пумпицу код куће. Упадам у хаос када схватам да ће ми дете у притвору бити без пумпице. Срећа па то прво вече није имао напад.

Рекао ми је да су га прегледали и да је добио терапију те да је све било под контролом. Сутрадан ми се свет окренуо за 360 степени – каже Пилиповић. Како додаје, син јој је испричао да је те прве вечери у притвору чуо председника државе у емисији Ћирилица и да се због тога осетио незаштићено и уплашено.

Немоћна, наша саговорница, тада пише отворено писмо председнику у којем између осталог наводи да од њега ништа не тражи, нити моли за било какву услугу, већ га обавештава, као најодговорнијег човека за стање у држави, да у Србији нема правосуђа и нема правде и да су судство и тужилаштво највећи проблем државе.

Она и њен отац били су на листи СНС као сигурни гласачи, али да сада више неће гласати за напредњаке.

– Тата је био за радикале. А онда се све променило и појављује се Вучић. Тата то прати и у кући се то коментарисало. Аполитична сам заиста. Немам времена за такве ствари, јер сам сама с дететом. Имамо фудбал и музику. Просто за политику нема код нас простора. Када се појавио СНС, дошли су нам на врата. Узели су нам личне карте и евидентирали нас. Нисам се у том тренутку распитивала о томе, јер је тата у све био упућен. Једне године на дан избора падала је киша. Позвали су нас телефоном и питали да ли да дођу колима по нас јер је тата старији човек. Рекла сам да нема потребе јер тата воли да шета. Међутим, појавио се човек с кишобраном. Била сам фасцинирана – објашњава она како су се напредњаци односили према њима.

Протеклих дана нико из СНС и власти јој се није обратио, а и ако јој се неко јави, она не очекује да ће то бити пријатељски позив.

На питање да ли је син члан или симпатизер Двери, одговара да он не зна шта су Двери јер га политика не занима нити је прати на телевизији, а да се са послаником те странке Срђаном Ногом упознао пред зградом полиције када је Ного дошао да да исказ.

Сергеј Трифуновић је човек великог срца

„Сергеј Трифуновић је човек великог срца. За Срђана (Ного) не знам да ли нам је постао ујак или теча сада. Да ли нам је Сергеј стриц. Тако их доживљавам. Нисам се надала и очекивала толикој племенитости и подршци. Остали лидери опозиције се нису јављали“, каже Пилиповић.