Прочитај ми чланак

ПСГ: Власт да се уздржи од агресије према учесницима демонстрација

0

Покрет слободних грађана (ПСГ) осудио је данас обрачун власти са демонстрантима који су на протесту у Београду носили макету вешала и позвало све инстанце судске власти да се „уздрже од политички мотивисане агресије и врате оквире права и правичности“.

„Нико у Србији не сме бити кажњен зато што се јавно изражава и користи правом на слободу окупљања и мирног протеста. Нарочито је спорна свака злоупотреба мера обезбеђења присуства, конкретно притвора, на начин да иста постаје квази санкција, а поготово када се врши са очигледном политичком мотивацијом и поруком против демонстраната“, наводи се у саопштењу.

 

Са друге стране, подсећа ПСГ, покушај убиства новинара Милана Јовановића окарактерисан је као изазивање опште опасности, а покушај убиства Борка Стефановића као изазивање нереда на приредбама, и сви осумњичени се бране са слободе.

„Ово јасно говори о двоструким аршинима јавног тужилаштва и специфичну врсту кривичноправног лицемерја, а све у контексту политичког прогона и дељењу грађана на ‘наше’ и ‘њихове’, што је опасна пракса али и доминантна одлика овог режима. Ово неодољиво подсећа на репресију истог овог режима, деведесетих година прошлог века, када је протестант који је носио лутку Слободана Милошевића у затворском оделу био брутално премлаћен и злостављан, због чега и дан данас има последице“, додаје ПСГ.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!