Прочитај ми чланак

АМЕРИКА КАО СЕВЕРНИ ПОЛ; „Ово је страшно“, температура на минус 50 степени

0

Делови Сједињених Америчких Држава захваћени веома ниским температурама. У северној Минесоти ветар је температуру спустио на чак -51 степен.

Америчка племена староседелаца у горњем Средњем Западу у САД помажу људима доносећи ствари за грејање због све хладнијих временских услова који су захватили тај регион.

У индијанском резервату у Дакоти, велики број људи живи у деценијама старим зградама које су оронуле или у кућама које је влада изградила за случајеве природних катастрофа, попут урагана, преноси АП.

Foto: Tanjug/ AP

Племенски званичник Елиот Ворд наводи да ти објекти нису прикладни за екстремне хладноће и јаке ветрове, у региону где је температура данас ишла до -39 степени Целзијуса.

У северној Минесоти ветар је температуру спустио на чак -51 степен. Крис Фербенкс, једна од званичница староседелаца у Минесоти, казала је да је ситуација страшна и да се званичници труде да помогну.

Foto: Tanjug/AP

Температуре знатно испод нуле осетиће најмање 55 милиона људи, навео је раније ББЦ и додао да је ванредно стање проглашено у Висконсину, Мичигену, Илиноису, Алабами и Мисисипију, а власти у Ајови су упозориле грађане да током боравка на отвореном не удишу дубоко и не говоре много.
Више хиљада школа је затворено, углавном на северозападу САД.

Амерички метеоролошки завод објавио је да би и само 10 минута боравка на оваквој хладноћи могло да доведе до озбиљних промрзлина.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!