Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ МЕДИЈИ: Дарко Шарић би за неколико сати могао да се нађе на слободи?!

0

Адвокати Дарка Шарића, осуђеног нарко-боса, поднели су Апелационом суду жалбе, где траже укидање притвора Шарићу до правоснажности пресуде, те ће већ почетком наредне недеље бити познато хоће ли се Пљевљак после пет година наћи на слободи.

Хоће ли се нарко-бос из Пљеваља после пет година наћи на слободи док чека правоснажност пресуде којом је осуђен на 15 година робије, питање је које се поставља од 10. децембра, када су браниоци Шарића уложили жалбу на одлуку о продужењу притвора.

Foto: Thinkstock

Разматрање жалбе окончало се у последњој недељи 2018. године, одлуком Апелационог суда, који је поништио решење Вишег суда. Пљевљак се тада накратко нашао у својеврсном правном међупростору – ни у притвору ни ван њега.

Како је образложено у одлуци о поништењу притвора, притвор је поништен јер нису јасно наведени разлози због којих је притвор нужна мера, односно Виши суд није одговорио на питање зашто се притвор у затвору не може заменити неком блажом мером (попут наногице).

Такво питање је оправдано: судови све чешће зазиру од аутоматских продужења притвора због одштета коју окривљени траже након окончања поступка, а посебно су склони да затворске притворе замене наногицама или другим мерама (попут забране комуницирања са сведоцима и слично).

Тужилаштво за организовани криминал успротивило се било којој блажој мери од притвора, јер би то подразумевало да се Шарић и остали надаље бране са слободе. Зато је веће Вишег суда, у дану када смо дочекивали 2019. године, поново донело решење којим је Шарићу и осталима продужило притвор.

Међутим, одбрана Дарка Шарића ове недеље уложила је нову жалбу Апелационом суду, који би требало да пресече и дефинитивно продужи, укине или за наногицу замени притвор Шарићу.

С обзиром на то да се овакве врсте предмета решавају по хитном поступку, судбина Пљевљака биће позната како већ у понедељак, наглашава извор из правосуђа.

Иначе, ово није први пут да се ломе копља око Шарићевог притвора. У лето 2016. године, када је Апелациони суд укинуо пресуду против нарко-боса, његови адвокати Дејан Лазаревић и Радослав Баћевић тада су најављивали да ће тражити укидање притвора Шарићу или његову замену за наногицу. Ипак, у Апелационом суду су тада објаснили да је утврђено да постоји бојазан да ће Шарић побећи ако буде пуштен да се брани са слободе. Образложење на ком се таква одлука базирала говорило је да постоји сумња да је Шарић део новца стеченог трговином кокаином сакрио, те да би му он могао бити средство помоћу којег би побегао из земље.

Подсећамо, Дарко Шарић је у притвору скоро пет година. Претходно је био више од четири године у бекству, а предао се надлежним органима у марту 2014. године, када је и притворен. Двапут је доношена првостепена пресуда против њега и његове групе: најпре је осуђен на 20, а потом у децембру 2018. на 15 година робије.

НУДИО МИЛИОНСКО ЈЕМСТВО

Последњи пут када је питање укидања притвора Шарићу разматрано, Пљевљак је био спреман да за јемство понуди вишемилионску суму. То су за београдске медије потврдили и његови адвокати. На питање одакле њиховом клијенту толики новац, рекао је адвокат Радослав Баћевић:

– Има он имовину која није одузета. Уосталом, ту је и родбина, пријатељи који би му могли помоћи.