Прочитај ми чланак

НАРОД ДОБИО БИТКУ, наставља рат

0

Мештани Раките су, у намери да спрече изградњу мини- хидроелектране на Ракитској реци, после више од годину и по дана добили битку, али не и рат. Инспекција за заштиту животне средине забранила је радове на изградњи цевовода због кородираних цеви, непостојања бетонске и пешчане облоге на делу цевовода и неизвршеног геодетског снимања терена.

Недостатке је нашао инспектор Владан Савић, а у решењу тим поводом је наведено да извршени радови и грађевински производи не одговарају закону и прописаним стандардима, техничким нормативима и нормама квалитета.

facebook.com/@Rakita.Zvonce

Шеф градилишта Игор Живковић је, како су пренеле „Јужне вести“, казао да ће поступати по решењу, али ће се и жалити другостепеном органу, јер основа нема да стану радови. Решење је, каже очекивано, а сматра да је инспектор подлегао притиску мештана и Иницијативе Одбранимо реке Старе планине.

– Проблем са корозијом цеви је настао јер су предуго стајале због свих дешавања у селу и протеста мештана – објаснио је Живковић.

Мештани Раките и активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, не престају с протестима од почетка радова средином 2017. Они не дозвољавају изградњу водозахвата за мини- хидроелектрану, а пре две недеље су се сукобили са обезбеђењем градилишта и том приликом је једна особа повређена.

У октобру 2018. људи су се испречили између багера и парцеле где је машина копала, а недуго затим је испред приватне куће, где су смештени радници који раде на водозахвату пронађена неексплодирана бомба „кашикара“. Полиција је извршила увиђај, а становништво овог села тврдило да је то био покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу.

Демонстранти су се сукобили са приватним обезбеђењем инвеститора и почетком новембра, због чега је тада било појачано присуство полиције. У помоћ мештанима који су организовали сталне страже поред градилишта, дошло је пуно еко-активиста и заједничким снагама су вратили реку у старо корито. Мештани који су тада скандирали: „Отето, проклето“, тврде да су им стручњаци казали да ће с уништавањем водотока за пет година или за деценију нестати изворишта воде.

Они не одустају, али не одустаје ни инвеститор од изградње, а њему је остављена опција да настави радове уколико отклони наведене недостатке.

Помор ретких врста

У плану Владе је изградња више од 60 мини-хидроцентрала у заштићеној зони Старе планине, највећег парка природе у Србији чиме би се, како кажу у Иницијативи Одбранимо реке Старе планине, неке од најлепших и најчистијих река исушиле и превеле у цеви.

Тако би се, кажу, променио изглед речног корита и околине и дошло би до уништења природних станишта биљних и животињских врста међу којима су и ретке заштићене врсте у Србији и свету као што су клен, поточна пастрмка, поточна мрена, ракови.

Угрожена и Рупска река

На сајту Петиције 24, појавила се једна против изградње мини- хидроелектране на Рупској реци у атару села Дадинци у подножју Чемерника на југоистоку Србије.

 

„Хитно нам треба подршка ради спречавања од штете једној од најчистијих река Србије. Становници Дадинца и околине зависе од те реке! Користе је за пиће, купање, наводњавање и поливање башта, појење животиња, а богата је рибом и препуна је минерала“ наведено је уз истицање да су мештани Дадинца и околних угрожених села унапред захвални потписницима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!