Прочитај ми чланак

ЗАШТО Србија ћути (Вучић се прави Коштуница) док Црна Гора забрањује МХЕ

0

Црна Гора је и формално пред одлуком да забрани изградњу малих хидроелектрана на својој територији, у Босни и Херцеговини су у току озбиљне расправе о овој теми. За то време у Србији надлежни упорно ћуте о вишегодишњим захтевима грађана који су на “својој кожи” осетили погубност и девастацију оваквих пројеката.

Држава је упорно нема и глува на врло јасан став струке да изградња МХЕ, бар онаква какву видимо у Србији последњих година, бесповратно уништава природне капацитете земље и услове за живот људи у тим срединама.

“Дешава се помак у региону, па ће се десити и у Србији, али када дигнемо устанак, кад нас буде на улици једно 20 или 30 хиљада. Једино се нешто деси када изађемо на улицу” тврди за Нова.рс Александар Јовановић Ћута из покрета Одбранимо реке Старе планине.

Он подсећа да им је након првих протеста на разговору у септембру 2019. године председник Србије Александар Вучић “обећао да ће бити усвојена одлука о брисању МХЕ из заштићених зона, да ће лично доћи у Ракиту, и да ће формирати мешовиту комисију од представника власти, с једне стране, и представника града, која ће проверити све захтеве који су у поступку добијања дозвола или градње малих хидроелектрана”.

“Од тога наравно није било ништа, ништа није решено до данас и јавност још не зна одговоре на питања која је тада поставила” наглашава Јовановић.

У јуну 2020. године, уочи великог скупа за заштиту воде, ваздуха и земље, активисте више покрета међу којима је и Одбранимо реке Старе планине примила је премијерка Ана Брнабић. И тада су поновљена раније дата обећања и опет се ништа није десило.

Истовремено, како истиче Јовановић, поједини инвеститори настављају да граде на терену, па се само на Власини гради на једно десетак места.

“Ситуација се компликује и у Ракити, где имамо јасно решење Министарства за заштиту животне средине о уклањању цеви из корита Ракитске реке. Из Министарства грађевинарства су нас још у јуну прошле године обавестили да је потписано решење о поништавању дозволе за МХЕ Звонце у Ракити. Међутим, после тога су се ућутали. У међувремену инвеститор је завршио објекат, ми смо летос му избушили цеви. Сада хоће да се прикључи на енергетски систем. Не одустаје, али нећемо ни ми, бранићемо реку” објашњава како ствари изгледају на терену и подсећа да у случају Раките већ три године постоји решење да се из тамошње реке уклоне цеви.

Уколико се наредне недеље ништа не деси када је конкретно у питању Ракита, из покрета Одбранимо реке Старе планине најављују нове протесте.

“Надлежни ћуте и нико од њих нема петљу да дође у Ракиту, пошто је то пример рушења концепта правне државе и физичког злочина над реком. Зато ћемо ми ако ништа не ураде, поново организовати протест испред Владе и ако наставе да у Ракити гурају реку у цеви, опет ћемо их физички спречавати” износи даље планове Јовановић.

Он пита “зашто у овој земљи нема извршитеља кад треба да се ваде цеви из реке на основу законитих решења”, а извршитељи “постоје само када треба да избацују сиротињу из станова”.

На основу свега овога, Јовановић закључује да је јасно да само када се грађани побуне, власт покушава бар привидно нешто да уради, али врло брзо се ућути и покушава да игнорише целу ствар.

На истоветно ћутање наишао је и портал Нова.рс који је више пута у Министарству енергетике покушавао да провери да ли се размишља да следимо пример Црне Горе, где се припрема забрана изградње малих хидроелектрана. Мада нам је у кабинету министарке речено да се пишу одговори на наша питања од томе да ли држава размишља да одустане од МХЕ као једног од извора енергије, ни након пет дана ти одговори нису стигли.

Да ће уз све ово упадљиво ћутање, МХЕ остати да функционишу као концепт у нашем енергетском систему, показују и упозорење Светског фонда за природу (WWФ Адрија).

Ова организација упутила је коментаре министарству енергетике на нацрт закона о обновљивим изворима енергије, а који и даље предвиђа финансирање малих хидроелектрана. Према њиховом мишљењу, нацрт закона поново игнорише вољу грађана, коју су јасно показали кроз бројне акције, протесте и петиције.

“У одговору на коментаре које смо слали почетком јануара, министарство је потврдило како су хидроенергетски пројекти од јавног интереса, те како ће наставити са субвенцијама за изградњу прибранских малих хидроелектрана. С обзиром на то да су све релевантне институције упознате са доказима о економској неоправданости изградње и субвенционисања малих хидроелектрана, као и на њихову штетност по животну средину, сматрамо неприхватљивим одлуку о наставку финансирања ових пројеката. Пројекти изградње малих хидроелектрана никако не могу бити пројекти од јавног интереса”, оценила је Наташа Миливојевић из WWF Адрије.

Из ове организације истичу да су хидроелектране застарела технологија која ће временом тражити све већа улагања, а штета коју имају по људе и животну средину неоправдано је велика.

Ко је коме шта обећао?

“Једини они који су и нас, али и инвеститоре, увукли у овај хаос, а то су надлежни у овој држави – они ћуте. Отворено питам зашто Зорана Михајловић и сада већ бивши министар Александар Антић све време ћуте? Ћуте јер су неком нешто обећали, па да видимо ко је ту коме шта обећао” пита Јовановић.