САМОУКИДАЊЕ МАКЕДОНИЈЕ: Собрање изгласало ново име и прихватило захтеве Албанаца!

13

"Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и Устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере", истакао је премијер Зоран Заев.

Македонско Собрање је с 81 гласом „за“, ни једним против ни уздржаним, усвојило уставну промену којом је држава у складу с Преспанским споразумом и променила име. Али то није све…

Усвојена је уставна промена којом је Македонија променила име у Република Северна Македонија.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

„Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере“, истакао је Заев.

Он је казао да је ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постичи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО.

Овом одлуком македонско Собрање је променио уставно име државе у Република Северна Македонија, која ће ступити на снагу када парламент у Грчкој буде ратификовао Преспански споразум.

Македонска влада постигла је раније договор са албанском опозиционом странком БЕСА. Тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана.

„Потврђујемо да формулација ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман БЕСЕ којим се потврђује да Република води подједнако рачуна за дијаспору свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је предлог БЕСЕ да се у закон унесе да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!