Прочитај ми чланак

Бесрамно правда издају – Вучић: Раму нападају да је ово Велика Србија

0

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на састанку у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

По потписивању споразума, он се захвалио премијеру Албаније Едију Рами на гостопримству, као и премијеру Северне Македоније Зорану Заеву на труду и ангажовању.

„Када сам дошао у Албанију, видео сам да Едија Раму нападају да је то иницијатива за велику Србију. у Србији ме нападају да је ово иницијатива за велику Албанију“, истакао је председник Србије после састанка и истакао да је веома задовољан.

Вучић је објаснио да је овде реч како људи да живе боље, односно, „како наши произвођачи могу да живе боље“. Рама истиче да је ово иницијатива уз помоћ које треба да имамо више туриста из Албаније у Србији и како Албанија и Северна Македонија да привуку туристе из Србије.

„Овде је реч шта можемо да урадимо за људе. Дошао сам да искажем поштовање према људима из С. Македоније и Албаније и да су добродошли у Србији и да им то буде друга кућа.“

Вучић је истакао да је циљ да се обришу таксе, односно да се у једном тренутку формира царинска унија.

Такође је истакао да се у мају очекује још један самит.

„Када се будемо појавили у Бриселу, појавићемо се заједно“, навео је Вучић, говорећи о решавању проблема увоза.

Говорећи о евентуалном уласку тзв. Косова у Отворени Балкан, Вучић је истакао да Северна Македонија и Албанија имају другачије виђење Косова у односу на Србију.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Имамо другачије виђење по питању Косова… Али то није разлог да не разговарамо и да неко не буде део Отвореног Балкана… Да ли било лакше Албанцима и Србима да нема таквих линија и да људи могу слободно да пролазе. Да немамо безброј проблема? Мислим да би било лакше. О свим овим економским питањима спремни смо да разговарамо, немам проблем са тиме. Упућујем позив БиХ и Црној Гори… Нема потреба да молимо било кога…“, навео је Вучић и истакао да се питање статуса КиМ решава у дијалогу под покровитељством Бриселу.

Вучић је истакао да је против паљење застава и навео да је задатак да се праве мостови сарадње, односно да ће људи бити срећни, јер ће боље живети.

„Човек мора да покаже озбиљност, а не да подилази дневној политици. Наш посао је да водимо земље тако што ћемо да чувамо мир, убрзани еконосмки развој и да се упознајемо. Упознао сам много дивних људи, људи морају да виде да можемо да живимо заједно. Не морамо да се волимо, али морамо да се поштујемо. Еди ово ради због Албаније, ја радим због Србије“, објаснио је председник Србије.

„Увек смо пружали подршку“

Србија подржава евроинтеграције Северне Македоније и Албаније и увек смо пружали подршку овом процесу, истакао је Вучић и навео да је Србија посвећена процесу „Отворени Балкан“.

„Увек ћемо бити на страни С. Македоније и Албаније када је рећ о отварању поглавља за евроинтеграције. Ради се о неким људима из ЕУ, јер сте испунили све услове, Отворени Балкан је визија нашег Балкана ког не треба да се стидимо, треба да се дичимо њиме. Драго ми је што ћемо да направимо бољи животни стандард за све људе“, објаснио је председник Србије.