Прочитај ми чланак

УДАР НА СПЦ Мило спрема истрагу и оптужницу против митрополита Амфилохија?

0

Како су саопштили из ДПС, митрополит је злоупотребио положај како би "омаловажавао вернике ЦПЦ, ширио нетрпељивост и слао политичке поруке.

Поводом речи митрополита црногорско-приморског Амфилохија које је упутио на божићној литургији у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици да је црногорска власт начинила бројне грехе, међу којима су три најизраженија – стварање лажне цркве, признање лажне државе Косово и увођење санкција Русији, реаговао је владајући ДПС.

Како су саопштили из ДПС, митрополит је злоупотребио положај како би „омаловажавао вернике ЦПЦ, ширио нетрпељивост и слао политичке поруке, које подривају мултиетнички и мултиконфесионални склад, који представља темељну вредност Црне Горе“.

– Позивамо митрополита Амфилохија да упути извињење верницима ЦПЦ и свим грађанима Црне Горе због скарадних, примитивних израза током литургије у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Такође, позивамо надлежне државне органе да утврде да ли споменути инцидент садржи елементе говора мржње и о томе обавесте јавност – саопштено је из владајуће партије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је на божићној литургији у недељу рекао да је стид и срам што се данас измишља „аутофекална црква“.

– Али зато не признају обновљену Цетињску богословију, иако је она изнедрила више од 20 генерација богословаца. То не чуди, јер су наследници оних који су укинули Богословију, убили митрополита Јоаникија и више од 120 свештеника. Они који су васпитавани на духу богоубиства и братоубиства само настављају ту политику – казао је митрополит Амфилохије.

НЕПРИМЕРЕНО

У ДЕМОКРАТСКОЈ партији социјалиста сматрају да је митрополит Амфилохије употребио непримерене изразе, унизио вернике СПЦ, себе самог, али и високи црквени чин митрополита.