Прочитај ми чланак

МРЖЊА УОЧИ БОЖИЋА Усташки симбол на споменику у српском селу код Книна ФОТО

0

На споменику жртвама фашизма у српском селу Полача код Книна је исписан графит са усташким симболом.

Како је навео председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, то значи отворени позив на обрачун са преосталим Србима у том селу и шире у Хрватској.

„Поменути графити су део десетина хиљада графита и порука истог и сличног садржаја који су исписани широм Хрватске и којима се шаље порука преосталим Србима да нису добродошли и да им је најбоље да се што пре иселе или асимилују. Кључни проблем јесте чињеница што актуелна власт у Хрватској, као и претходне власти, јавно не осуђује говор мржње и позив на обрачун са преосталим Србима“, наводи се у писменој изјави Линте.

Он је навео да полиција не уклања те графите и поруке, да не проналази организаторе и извршиоце тих чинова, као и да се кривци не кажњавају.

Линта је честитку коју је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић упутила свештенству и верницима Српске православне цркве у тој држави назва лицемерном, зато што „истовремено дели ордење ратним злочинцима“ и не осуђује јавно примере говора мржње према Србима.

„Србима у Хрватској ништа не значе декларативне честитке хрватских званичника поводом Божића и Васкрса, већ јасна политичка воља хрватске власти да поштује сопствени Устав и темељне вредности данашњег света – антифашизам, људска и мањинска права. Нажалост, преостали Срби у селу Полача ће предстојеће Божићне празнике провести у страху и неизвесности, а не у радости у весељу“, наводи се у саопштењу.