Прочитај ми чланак

СРАМОТА: Терали раднике да рмбаче за празнике, али то није оно најгоре!

0

Трговци у немилости послодавца 31. децембра и 1. јануара радили по 12 сати.

Трговци у маркетима „Арома“, за разлику од већине радника у Србији, минуле празнике провели су на својим радним местима, рмбачећи и по 12 сати – 31. децембра и 1. јануара. За прековремени рад и рад за празник нису добили ни динар, иако им по закону за такву врсту радног ангажовања следује дневница увећана за 120 одсто.

Први дан у Новој години многи су дочекали у слављеничком маниру, па готово ниједна институција у земљи није радила, а кад је о маркетима реч, тек покоји приватник је отворио врата своје продавнице, и то са скраћеним радним временом. Међутим, запослени у маркетима „Арома“ нису били те среће, већ су новогодишње празнике, уместо у кругу најмилијих, провели на радном месту.

На нехумане услове рада нашој редакцији се пожалио запослени у „Ароми“ који је 31. децембар провео радно, а затим је и наредног дана остао на послу 12 сати.

„Арома“: Послујемо по закону

Из маркета „Арома“ за АЛО су одговорили да су одлуку о радном времену донели у складу са законом, као и да запосленима адекватно обрачунавају ноћни и рад за време празника.

– Дана 31. децембра сви МПО „Арома“ радили су скраћено радно време од седам ујутру до 21.30 сати. Првог јануара запослени у МПО били су радно ангажовани на изменама цена, контроли рокова и одређеном виду обуке ради имплементирања новог ИТ програма који се примењује у нашој компанији у свим службама од 1. 1. 2019. године – кажу они.

– Маркет „Арома“ у Београду нас је максимално искористио. После целодневног рада 31. децембра, газда нас је натерао да дођемо и првог дана у новој години у 9.30 ујутру. Нисмо радили са купцима, већ смо се бавили променом програма у систему. Централа није могла цео дан да подигне систем, све до касног поподнева, до 18 сати, када смо тек почели са предвиђеним послом. Радња у којој ја радим је завршила у 22 сата. Тако да сам провео на послу скоро 12 сати. Знам и да поједини шефови радњи нису пустили раднике кући све до после поноћи – каже тај радник и напомиње да су многи шефови радњи захтевали од трговаца у малопродаји да и се наредног јутра, 2. јануара, у седам сати створе на послу, јер је директор тако наредио.

– Наравно, чак и после оволиког експлоатисања од фирме, забрањено је да добијемо од својих шефова чак и један слободан дан. Не знам да ли је овако нешто, правно гледано, дозвољено, али свакако мислим да није хумано – завршио је човек, који још не може да верује шта га је снашло.

Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, сматра да радници маркета „Арома“ треба хитно да се обрате неком синдикату, како ситуација не би прошла некажњено.

– Претпостављам да радници маркета „Арома“ немају синдикат и да њихов власник или газда не дозвољава организовање синдиката, како би овакве ствари управо и могле да се дешавају. Радник на поменути начин може да ради једино ако је сагласан, односно ако сам пристане да ради, рецимо, 31. децембра до поноћи и, нормално, по закону му следује да се за дане празника плаћа 120 одсто, као прековремени рад. Код нас је постало нормално да људи раде прековремено, да наводно добију слободне дане, а онда их никад не искористе јер су увек потребни газди, што је страшно – објаснила је она.

Чињенице

– Уколико радите за празнике, послодавац је дужан да вам исплати увећану зараду, најмање 110 одсто од основице.

– Казна за послодавца у својству правног лица који то не поштује износи од 600.000 до милион и по динара, док је казна за одговорно лице од 30.000 до 150.000 динара.

– Запослени у продавницама и хипермаркетима претежно раде за минималац.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!