Прочитај ми чланак

ЕНГЛЕСКИ ББЦ: Косово „марионетски поредак“, скреће с пута ЕУ

0

Лондон -- ББЦ пише о гласању у косовском парламенту и формирању тзв. војске Косова, оцењујући да је Приштина знатно скренула са евроатлантског пута.

Најновији догађаји, оцењује ББЦ, представљају одступање од дугогодишњег статуса који је Косово уживало као „марионетски пројекат западних сила“. Уз подсећање на повећање такси на производе из Србије и одлуке о формирању војске, ББЦ примећује да се „обе ове мере догађају противно упозорењима, претњама и позивима и од Европске уније и од НАТО“.

Указује се да је српска премијерка Ана Брнабић толико незадовољна овим вестима да је, како наводе, помињала и војни одговор, а да је председник Александар Вучић тражио подршку Русије и Кине.

Иначе, на територији Косова налази се 4.000 припадника Кфора које је НАТО тамо послао 1999. године, подсећа се такође и констатује да Приштина извлачи добробити из огромне количине међународне помоћи.

Упркос томе, указује се, косовски премијер Рамуш Харадинај је недавно оптужио шефицу европске диломатије Федерику Могерини да „гуши“ преговоре Београда и Приштине, што се, како се наводи, може протумачити и као „уједање руке која те храни“.

Харадинај је, наиме, рекао да је Могеринијева трансформисала дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине у дијалог о терористима, подсећа ББЦ. Они тумаче да су се те његове речи највише односиле на многоројне критике Европске уније Приштини због увођења такси на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Могеринијева је, кажу, у понедељак изразила незадовољство због увођења такси на робу и поновила позив приштинским властима да повуку ту одлуку, али нагласила да је и даље оптимиста по питању могућности постизања правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

Указује се да други, ипак, нису толико оптимистични.

Стручњак за Балкан са Лондонске школе за економију и политичке науке Џејмс Кер Линдзи сматра да је врло тешко предвидети где ће се дијалог кретати, а да је Приштина само погоршала ствари одлуком о трансформацији Косовских снага безбедности (КБС) у војску.

Десет година од када је Приштина једнострано прогласила независност од Србије, Косово још није заокружило државност, наводи ББЦ и на претходно постављено питање „чему оупште формирање војске“, даје одговор објашњењем да би трансформацијом КБС у војску, у најмању руку, Косово испунило један од услова за заокруживање те државности.

Међутим, према речима Кер-Линдзија, одлуке Приштине ће се за њу показати као контрапродуктивне. Он, како се наводи у тексту, верује да је „постојање (Приштине) под протекцијом“, у којој је 10 година уживала подршку ЕУ и САД, Косово оставило дезоријентисаним, а да су сада на реду нова фаза и нова правила. Иако делује незамисливо да Приштина, на дужи период, окрене леђа Бриселу, за сада је сигурно „хладно настројена“ према њему, оцењује ББЦ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!