Прочитај ми чланак

ПОРУЧУЈУ НАРОДУ: „Немате за порез? Продајте стан и остане вам разлика“

0

Београд -- Стручњак за пореску политику Милица Бисић каже да је добро што ће се прећи на другачију процену пореске основице за одређивање пореза на имовину.

Бисић, која је и професор ФЕФА, за Прву ТВ објашњава да постојећи закон и ова најава иду у истом правцу да свака појединичана непоректност добије процену своје тржишне вредност. „Оно што је паравдно је да човек плати за вредност имовине коју поседује“.

Foto: Prva, screenshot

Што се тиче најаве о правичнијем одређивању пореза на имовину, Бисић каже да је реч о масовној процени имовине где се као појединачна вредност узима зграда а не стан.

Бисић каже да и постојећи систем дозвољава да зоне могу бити уже уместо овако како су сада постављене и то могу да примене локалне самоуправе и пре него што се обави ова масовна процена која се најављује.

Оно што одређује вредност једне непокретности су, како она каже, цигле и локација, док то како је неко стекао кућу није битно за одређивање висине пореза.

Када је реч о масовној процени пореске основице, то је велики математички модел који поред цена непокрентости у промету дефинише многе друге параметре. „То је велики систем једначина са много особина сваке непокретности који ће дати процену свих тих локација и непокретности на њима“.

То је, како је навела, јако добро и за овлашћене проценитеље који ће имати јасне параметре за процену конкретне непокретности.

„Да би плаћали порез на своје богатство а не доходак, ви заиста треба да платите за вредност коју поседујете, што значи да би најправедније било да ако нисте задовољни неком од процена које ради државни орган, да урадите сопстевну процену на основу независног проценитеља. За то је важно да постоје јавно доступни подаци о масовној процени“, каже Бисић.

Бисић је казала да је тачно да Хрватска нема порез на имовину али је то због тога што код њих постоје велике територије где власници имовине нису тамо. „Свака земља има разлоге из којих има неку пореску структуру, порез на имовину је чест, скоро све земље га имају“.

Она каже да пореска стопа за имовину код нас није висока и да сви они који немају могућност да плаћају порез за некретнине чији су власници или су наследници некретнина које не могу да сервисирају, могу да их продају и остаће им, како каже, и разлика.

Александер Грунауер, директор пројекта „Реформа пореза на имовину“ Владе Швајцарске каже да када је о томе реч, у питању је друштвено питање.

„Центар је атрактиван и привлачи људе који то себи могу да приуште. Ако имате непокретност која не приличи вашем буџету зато што је много вреднија него што ви можете да је сервисирате, ако је неко наследио салонски стан од 150 квадрата у центру града, а он је пензионер и сам је, то мора и да кошта“, казао је он.

На питање колики је порез на толику имовину, Грунауер је рекао да је на 100 квадратних метара порез око 1.000 евра годишње.

„Да ли је у реду да неко ко је наследио стан и трећа је генерација, има толико велики стан и живи на тој локацији, а неко ко није имао прилвилегију да наследи то богатство него оснива породицу…“, каже Грунауер.

На то је водитељка изнела констатацију: „Па ви сад ко у време Тита, да му се додели још једна породица'“

„Не, апсолутно не, али ако ја мислим да треба да имам као поједнац 150 квадрата, сам, у центру града, онда то мора и да ме кошта, не може да буде џабе“, одговорио је Груанауер.

Да ли то звучи као казна да ви наследство које не можете да сервисирате у будућности да вас онда држава казни?

„Није то казна“, казао је он.

„Продате наследство, имате огроман новац и живите лепо тамо где можете, то је награда, добили сте то и још имате нула одсто на наследство“, додала је Бисић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!