Прочитај ми чланак

Шапић: Од 1. јануара скаче порез на имовину Београђана

0

Градоначелник Александар Шапић рекао је на данашњој седници Скупштине града да ће пораз на имовину Београђана бити повећан за пет одсто због "страховитог скока цена на тржишту некретнина".

Ова одлука би требало да буде усвојена на данашњој седници Скупштине града, упркос томе што је шеф одборничке групе ДС Филип Таталовић тражио да буде склоњена са дневног реда.

Порез ће бити увећан за непокретности обвезника који не воде пословне књиге, а повећање ће ступити на снагу од јануара 2023.

„Порез на имовину за 2023. годину за непокретност обвезника који не води пословне књиге, за одговарајућу површину исте непокретности, може бити утврђен у износу који је до пет одсто увећан у односу на припадајућу пореску обавезу тог обвезника за 2022“, пише у тексту поменуте одлуке.

Опозиција тврди да је ово уврштено у дневни ред мимо процедуре. Упркос томе о овоме ће одборници данас гласати у скупштини.

Градоначелник Београда Александар Шапић о повећању пореза на имовину Београђана рекао је следеће:

„Што се тиче пореза на имовину, ја се нисам томе претерано бавио. Две године није увећаван, а дошло је до страховитог скока цена на тржишту некретнина и слажем се да о томе треба разговарати, мислим да сам слушао господина Веселиновића да је о томе причао и слажем се да треба да поразмислимо да се додатно опорезује кад је у питању промет некретнина, а не да претерујемо кад нису станови у промету и људи живе ту и зато смо ограничили ове године на пет одсто, да не иде преко тога, а од 25 до 30 одсто су порасле у просеку цене некретнина“, рекао је Шапић и додао:

„Ја сам тражио да ми извуку за један стан из друге зоне од 85 квадрата, то је на годишњем нивоу 700 динара“, вероватно покушавајући да каже да није реч о великом трошку.