Прочитај ми чланак

КАМИОНИ НОВЦА СТИЖУ СА ПЕТ СТРАНА: Звезда од Лиге шампиона зарадила богаство

0

Фудбалски клуб Црвена звезда може да буде поносан на пласман и остварења у Лиги шампиона, али ће истовремено и клупска каса добити такву финансијску ињекцију да то то још није виђено на Маракани.

Пет је „стаза“ за прилив новца када сте учесник у Лиги шампиона, а ево и како ће се то одразити на нови буџет српског првака који је актуелна управа затекла у огромним дуговима због који се мислило да је немогуће извући се.

Фото: crvenazvezdafk.com

Богатство за учешће

Када се клуб не домогне Лиге шампиона, УЕФА плаћа за победе и ремије у квалификацијама. Али, ако се стигне до елите, претходни резултати нису „наплативи“ од европске куће фудбала, већ стиже огромна порција – богатства. Јер, како другачије уписати загарантованих 15,25 милиона евра за учешће у групној фази? Толико је и Звезди следовало због историјског успеха оствареног у Салцбургу.

Огроман новац за добре резултате

Сваки резултатски успех УЕФА награђује новим новчаним наградама, а ни Звезду то није заобишло – јер је и она остварила подвиге, и то у „групи смрти“. Свака победа, а црвено-бели су савладали вицешампиона Европе, Ливерпул (2:0) доноси 2,7 милиона, а сваки реми, што је клуб са Маракане учинио у мечу с Наполијем (0:0) 900.000 евра. Дакле, од два добра резултата, у касу нашег првака слило се или ће тек доћи 3,6 милиона евра.

Награда на основу коефицијента

УЕФА је решила да додатних 585,024 милиона евра подели учесницима само на основу њиховог ранга на УЕФА ранг-листи клубова по десетогодишњем учинку на међународној сцени. Тај огроман новац је најпре подељен на 528 „деоница“ од по 1,108 милиона евра. Најлошије раниграни учесник Лиге шампиона с те листе добија само једну „деоницу“ награде, претпоследњи две и тако редом, док најбоље рангираном учеснику елитног надметања припада чак 32 доенице, односно 32 x 1,108 што је 35,456 милиона евра које ће Реал, као лидер те листе, добити без обзира на све остале поменуте финансијске подршке и оне које ћемо тек споменути. Када је о Звезди реч, од њеног 152. места је на десетогодишњој листи УЕФА тренутно лошије пласиран само АЕК, такође учесник Лиге шампиона (153. је грчки клуб), па ће српском прваку припасти две деонице, односно 2,216 милиона евра од награде на основу коефицијента.

Зарада од улазница

Тачан износ зараде од продатих карата за три меча у којима је није у овом тренутку познат, али је у недавно интервјуу за „Ле Монд“ генерални директор Звездан Терзић истакао да је Звезда од продаје улазница за мечеве Лиге шампиона на Маракани зарадила скоро четири милиона евра.

Приходи од УЕФА маркетинга

Непознаница је колико ће сваки клуб-учесник тачно добити од „маркетинг награда“, али се знају две ствари – 1) укупан буџет за ову финансијску ињекцију је 292 милиона евра, 2) највише ће добити клубови из најразвијенијих лига, где је „маркетиншко тржиште и највеће“. Примера ради, прошле сезоне је највише добио Јувентус, чак 58,2 милиона евра из овог буџета, а најмање БАТ Борисов 1,265 евра, те Марибор – 1,575. Звезда би могла да се нада отприлике таквом „делу колача“, дакле додатних милион до милион и по евра.

Колико ће, дакле, Звезда да заради?

Како „маркетиншка награда“ још није утврђена, јер ће се ту подвући црта тек на крају сезоне, сигурно је да ће Звезда зарадити:

15,25 милиона евра од учешћа
3,6 милиона евра за победу (2,7) и реми (0,9)
2,216 милиона евра на основу коефицијента
4 милиона евра од улазница

Загарантовано: 25.066.000 евра

Дода се томе и „маркетинг награда“ од око милион, милион и по – и ето колико је богатство стекла Црвена звезда пласманом у Лигу шампиона, резултатима и рангом у елитном европском клупском фудбалу.

А примера ради, прошле сезоне је догурала чак до осмине финала Лиге Европе и за то добила око 9,4 милиона евра, што само додатно сведочи о финансијском значају учешћа у Лиги шампиона.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!