Прочитај ми чланак

ВЕСЕЉИ: Војску Косова имаћемо званично 14. децембра

0

Председништво Скупштине Косова на данашњој седници одлучило је да се три закона о трансформацији БСК разматрају на редовној седници која је заказана за 14. децембар ове године, објавио је председник косовског парламента Кадри Весељи.

„Дана 14. децембра и званично ћемо имати Војску Косова. То је датум када ће Скупштине Косова гласати о предлозима закона о трансформацији Безбедносне снаге у Војску. Честитке свима“, написао је Весељи на Фејсбуку.

Скупштина Косова ће на тој седници, како се очекује, великом већином усвојити Закон о Министарству одбране Косова, Закон о безбедносној снази и Закон о служењу у БСК, чиме ова снага преузима дужности и обавезе оружане снаге Косова.

Против трансформације БСК у Оружане снаге су се изјаснили Србија и посланици Српске листе, док су представници међународне заједнице затражили да се те промене мандата изврше уставним изменама, што је немогуће због супростављања посланика Српске листе.

Процес трансформације БСК ће трајати најмање десет година.

Српска листа: Наставак провокације и кршење међународних аката

Канцеларија за сарадњу са медијима Српске листе саопштила је да је наговештај косовских власти да ће формирати војску 14. децембра „наставак провокација“, која се дешава у дану када у Приштину долази европски комесар Јоханес Хан, који ће са приштинским институцијама разговарати о уклањају увозне таксе од 100 одсто на производе из Србије.

„Српска листа најоштрије осуђује овакво деловање, и наглашавамо да наши посланици никада неће подржати формирање некаквих војних формација. Истовремено захтевамо од међународне заједнице да најоштрије реагује, или да се јавно изјасни како није способна да одржи мир и ред на овим просторима“, наводи се у саопштењу.

По оцени те странке, Приштина тим најавама „крши све међународне акте који су на снази“ и једностраним мерама „угрожавају мир“.

Ђурић: Војска Косова би била нови фитиљ на балканском бурету барута

„Најава формирања такозване косовске војске највећа је до сада претња миру и безбедности у региону. Оснивање те нелегалне формације угрозило би све што се до сада постигло у процесу нормализације односа Београда и Приштине. Та војска се формира против Србије и српског народа на Косову и Метохији, и то се не може прикрити никаквим неуверљивим образложењима о потреби доприноса самопроглашеног Косова глобалној безбедносној архитектури“, навео је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и метохију у саопштењу.

Он је оценио да је једино чему би једна таква формација допринела – продубљивање међуетничке дистанце у региону. Наводи да ти то био нови фитиљ на балканском бурету барута.

„Подсећам да је, према међународним споразумима којима је пре две деценије окончан рат на Косову и Метохији, Кфор једина војна формација са правом да се налази на територији наше јужне покрајине, и свака подршка формирању некакве косовске војске је ударац у саме темеље међународног права и обесмишљава било какве мировне споразуме. Још није касно да се Приштина одговори од намере да формира војску, и потребно је то учинити одлучно и без устезања, како би се шанса дала миру и дијалогу, а спречило избијање нових ратних пожара на Балкану“, саопштио је Ђурић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!