Прочитај ми чланак

НИКОЛА ВАРАГИЋ: Орбанова орбита

0

Време је да државе средње, источне и југоисточне Европе створе заједничку организацију која треба да буде брана за велике империјалне и колонијалне силе и са Запада и са Истока, али и мост ка Истоку, и ка Западу

Пре пар година, када је Виктор Орбан променио страну (да не кажемо „променио свест“), био сам уздржан што се тиче њега и његове странке. Нисам му веровао до краја, имајући у виду да је Виктор Орбан био стипендиста фонда Џорџа Сороса, да му је ментор у ЕУ била Ангела Меркер, а посебно, имајући у виду фашистичку прошлост мађарског народа и, пре свега, злочине које су починили на територији Србије током светског рата. У Мађарској и данас постоје људи који величају фашизам. Деведесетих, Мађарска је подржала санкције и бомбардовање СРЈ. Истина, Мађари који живе у Србији, били су лојални Србији, неки су активно учествовали и у одбрани Србије 1999. године.

Аутор: Никола Варагић

У међувремену, Виктор Орбан је постао савезник Путина, а противник политике комесара из Брисела. Најбољи пример је пружање заштите бившем председнику владе Македоније Николи Груеском. Између Мађарске и комесара ЕУ постоје озбиљна разилажења што се тиче политике око (не)прихватња избеглица из Азије и Африке. Надао сам се, и онда када сам био уздржан око Орбана, да ће Мађарска кренути тим путем, јер мислим да Мађарска и Србија морају да буду стратешки партнери (најмање због проблема око избеглица).

Мађарска је, до почетка 21. века, припадала искључиво цивилизацији Запада, иако је била окружена, са три стране, словенским и православним народима. У једном тренутку је била и део Варшавског пакта или „источног блока“. Након распада СССР-а, Мађарска се одмах вратила у „западни блок“ – примљена је у ЕУ и Нато. Мађари су, до средине 20. века, били римокатолици – одани Ватикану, Риму и Бечу, савезници Немаца у оба светска рата. Данас је, вероватно, и у Мађарској, као и у осталим државама Европе, више атеиста, агностика, будиста…, него хришћана и црквених људи.

Нису сви националисти искрени хришћани. Чини се да, због тога, слабе традиционално добре везе које Мађарска има са Ватиканом, Римом и Бечом. Са Немачком почињу да слабе везе, због тога што Немачка и Мађарска имају различите визије како Европа (ЕУ) треба да се развија и како да се развија (штити) домаћа привреда. Више нисам сигуран да би Орбан пратио војну агресију Нато, тј. надам се да би Орбан одлучио да Мађарска не учествује и да би одбио захтев Нато пакта (САД), ако би Нато пакт сутра покренуо напад сличан агресији на Србију, Либију или Сирију.

Виктор Орбан предводи конзервативну револуцију у Мађарској. Припадност Варшавском пакту била је последица револуција и насиља. Добри односи са Русијом нису последица неког спољашњег притиска, односно, јесу у смислу што Мађари данас виде да опасност долази са Запада, и да је савез са Русијом нужан и природан корак. То је слободна одлука мађарског народа. Мађари желе да сачувају свој народ (имају проблем са наталитетом), своју традицију и начин живота, и схватају да је то могуће једино ако имају добре односе са Русијом и са конзервативцима широм Европе и света.

Не плаше се Мађари видљивог непријатеља, него оног невидљивог, који је окупирао Мађарску кроз економију и културу – свесни су да тај непријатељ сада долази са Запада (Запад доводи и избеглице), и да је то много већа опасност од руских тенкова. Наравно, не постоји опасност да Русија војно окупира било коју државу Европе. Мађари се тога не плаше, зато сарађују са Русијом.

У Мађарској су корпорације и банке са Запада радиле исто што раде у Србији, Словачкој, Бугарској… У Мађарској су либерални фашисти радили исто што раде у Србији, Румунији, Македонији… Виктор Орбан је одлучио да пресече све везе, те врсте, са Западом – да уђе у сукоб са Западом (и отворено стане на страну Русије). Прво је то урадио Путин у Русији, па Орбан у Мађарској. Сада и Пољска пружа сличан отпор ЕУ као и Мађарска, а сличним путем иде и Чешка. У свим државама средње и југоисточне Европе конзервативци постају све популарнији. Вероватно ће следеће године и левичарска Сириза да падне са власти у Грчкој. Мађарска неће, не може и не треба, да пресече све везе са Западом, Мађари ће увек припадати и култури Запада.

Гледано из угла Орбана и већине Мађара, они штите Европу и њене вредности, пре свега хришћанску традицију. Проблем је што Запад не жели више да негује хришћанску традицију. Ту жељу показују православни народи и зато су све бољи односи између мађарског и руског, српског и осталих православних народа. Зато је важно да у Мађарској буде искорењен фашизам. Хришћанство и фашизам не могу да иду заједно. Исто важи за све остале државе средње и југоисточне Европе, фашизам не сме да постоји ни у траговима, ни онај десничарски, ни онај левичарски. Тамо где су људи сабрани у име Христа, нема (не сме да буде) фашизма, расизма и осталих изама.

Након што се распала Аустроугарска, Мађарска је, практично, моноетничка држава, без већих националних мањина, а никада није имала муслимане, у већем броју, као своје грађане. Са друге стране, за разлику од држава Вишеградске групе, у већини балканских држава постоје националне мањине, негде су муслимани мањина, а у неким државама су већина, у неким државама више народа има статус конститутивног. Ми, који живимо већ вековима заједно са муслиманима, имамо и лоша и добра искуства. Не желимо више да водимо ратове, желимо да живимо у миру са муслиманима и надамо се да муслимани који живе на Балкану такође желе мир и добре односе.

Не желимо рат ни са Турском, која је све даље од ЕУ и Нато. Исто важи за Русију, која је мултиетничка и мутиконфесионална држава. Надам се да ово окретање ка Русији и добри односи са Србијом значе да Мађари више не гаје расистичка осећања према православним Словенима. Ми желимо да стварамо друштво у коме неће постојати расистичка осећања ни према муслиманима (или Ромима), али очекујемо да и сами муслимани победе расизам у својим редовима. Питање односа према муслиманима који живе на Балкану (или и у Русији) вековима, не сме да се меша са питањем избеглица које сада долазе из Азије и Африке, због ратова које води Нато пакт.

Током историје, између српског и мађарског народа постојали су и светли примери, наше везе су дубоке, живимо једни поред других и једни са другима више од 500 година, нису увек односи између наших народа били лоши, увек су постојали људи са обе стране који су се поштовали и сарађивали, и онда када су се водили ратови. Срби и Мађари морају да буду савезници и пријатељи.

То треба да буду искрено пријатељство, а не само зато што тако свако штити себе. Ми не можемо опстати ако не сарађујемо, не смемо да дозволимо неком трећем да одлучује ко ће и како ће живети у Мађарској и Србији – нестаће и српски и мађарски народ, Немци ће постати власници плодне земље у Панонији, итд. Суштина је постанемо пријатељи, да више сарађујемо кроз спорт, науку, културу, економију…

Између Србије и Мађарске постоји заједнички интерес да се штити и негује хришћанска традиција – у оквиру ње да се штите и негују породичне вредности, обичаји, идентитети и особености сваког народа. Постоји интерес да се реши и проблем са избеглицама, тј. да се отклони опасност од насилног насељавања милиона избеглица из Азије и Африке у овај део света (пошто је то глобални проблем и не могу га решити мале државе). Мађарска и Србија имају и заједничке економске интересе. Гради се брза пруга Београд – Будимпешта, гас и нафта долазе из Мађарске у Србију, а када се изгради Турски ток ићи ће и из Србије ка Мађарској, неке од највећих мађарских фирми имају инвестиције у Србији, доста Срба поседује некретнине у Будимпешти, али, простора за сарадњу има доста, а посебно да се искористе сви потенцијали Дунава и Паноније.

Србија и Мађарска имају велике површине под квалитетном обрадивом земљом, а шире гледано на целу Панонију и источну Европу, овај део света је „житница света“, тако да је логично да у пољопривреди постоји сарадња између ових држава и нека заједничка организација која ће штити интересе произвођача из ових држава. Сада постоји доста препрека – рат у Украјини, неспоразуми са Румунијом, лоши односи између Пољске и Русије, итд. Али су, са друге стране, добри односи између Мађарске, Србије и Чешке, са Русијом све више држава бившег Варшавског пакта има све боље односе, итд. Мађарска и Србија могу да постану миротворци у овом делу света, могу да повезују државе Балкана са државама Вишеградске групе, а све заједно са Русијом.

Да ли ће Виктор Орбан, и они који буду водили Мађарску после њега, што се тиче односа према Србији, да буду попут Пала Телекија – остаје да се види. У интересу и мађарског и српског народа је да се наши међусобни односи развијају у правцу „вечног мира“. Шта је било у вековима иза нас, било је, сада је важно шта ће бити у деценијама и вековима пред нама. У годинама пред нама треба учинити све да се још више упознамо и боље разумемо.

Верујем да ће нас германски и римокатолички елементи и фактори делити далеко мање него у прошлости, а да ће, у будућности, православни елементи и фактори постати спона која нас повезује. Мађари могу да постану део словенске и православне породице, тако што ће задржати своје особености и идентитет, а сви заједно, у ширем смислу, остајемо и део европске и хришћанске цивилизације (друго је питање да ли ће и Запад то остати), или мост који спаја Исток и Запад. Србија и Мађарска се налазе у срцу Балкана и Паноније.

Зато није немогуће да ће у будућности све више Мађара почети да прихвата православље. Можда настане и аутокефална Мађарска православна црква. Мислим да ће се то сигурно догодити ако се, са једне стране, Римокатоличка црква још више удаљи од Христа и учења Светих Отаца, и са друге стране, ако Православна Црква одоли искушењима, превлада расколе и остане „стуб и утврђење истине“ (1. Тим. 3; 15). Мађари који искрено (по)верују у Христа и желе да се врате Богу, неће имати други избор – осим да се врате на изворе хришћанске вере. Исто важи за Пољаке, Чехе и Словаке, који су искрени хришћани.

Време је да државе средње, источне и југоисточне Европе створе заједничку организацију. Та организација треба да буде брана за велике империјалне и колонијалне силе и са Запада и са Истока, али и мост ка Истоку (Турској и остатку исламског света), и ка Западу (ЕУ и САД). У овом делу света налазе се војне базе САД (Нато пакта), преко Балкана и Паноније пролазе и кинески Пут свиле и руски гасоводи и нафтоводи и аутопутеви и железничке пруге које повезују Турску и Европу. Важан корак ка стварању организације у којој би се окупиле све државе Источне Европе, јесте стварање савеза између Мађарске и Србије.

„Блажени миротворци, јер ће се синови Божји назвати“ (Мт. 5; 9).

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!