Прочитај ми чланак

РУШИМО и ГРАДИМО ИЗ ПОЧЕТКА! Ко је крив за ову срамоту?

0

Деоница коридора 11 Уб-Лајковац ушла је у историју српског грађевинарства. То је први пут који није ни отворен а гради се из почетка. То је и најскупљи аутопут у историји Србије јер је у 12,5 километара уложено скоро 100 милиона евра.

Чињеница да се ова деоница од самог почетка, 29. јула 2010, градила „усред ничега“ или „од њиве до њиве“, као да је предодредила њену злу коб. Од првих багера извођача радова „Путева Ужица“ и „Планума“ ствари су кренуле низбрдо, а рокови за завршетак градње померани су готово сваке године.

Тако је бивши министар грађевинарства Милутин Мркоњић, током чијег мандата је и почела градња, најпре најављивао да ће аутопут бити завршен у новембру 2011. године. Међутим, овај део коридора 11, у чију је изградњу првобитно уложено око 73 милиона евра, завршен је тек три године касније.

Пошто није била повезана ни са једном другом саобраћајницом, деоница пуне три године није била отворена за саобраћај, да би се крајем 2017. испоставило да је асфалт на 2,5 километара пун оштећења. Због тога је у августу почела санација, која ће коштати најмање 10 милиона евра. Радове на поправци изводи кинески „Шандонг“ и „Енергопројект нискоградња“.

Пут се буквално распао. Стање је много горе него што су показала прва испитивања, коштаће још најмање 10 милиона евра, каже директор „Коридора“ Зоран Бабић

– До сада се у Србији никад није догодило да већ изграђени аутопут морамо да рушимо и градимо из почетка, а управо то се догодило. Једноставно, овај пут се буквално распао и пре него што је пуштен у саобраћај. Када је насип раскопан, видело се да је стање још лошије него што су показала прва испитивања: коришћени су неквалитетни материјали, у основу пута уграђена је велика количина глине, одводњавање није урађено како треба… Велики део мора да се гради из почетка, што ће коштати најмање 10 милиона евра – наглашава Бабић.

Он је упутио позив свима који су одговорни.

– Било би јако добро и када би сви који су учествовали у изградњи дошли да сами виде шта је стварно урађено, јер овако нешто до сада нисмо имали. Компаније које раде на санацији чине огромне напоре да деоницу оспособе до краја године како би била безбедна, а комплетан аутопут до Прељине пуштен у саобраћај – истиче Бабић.

Подсећања ради, на коридору 11 пре две године завршена је деоница Љиг-Прељина, на којој се одвија саобраћај, док би до краја године (25. децембар) требало да буду завршене деонице Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг. Ако се до тада санира и спорна деоница Уб-Лајковац, возачи би могли да користе коридор 11 у пуном профилу од Обреновца до Прељине.

Иначе, због неквалитетних радова на деоници УБ-Лајковац, Министарство грађевинарства поднело је прошле године кривичне пријаве против 13 одговорних, на челу са бившим министром Мркоњићем. Министарка Михајловић најавила је сада нове кривичне пријаве.

– Сада се види да је овај аутопут прављен буквално од блата. Ми смо пре годину дана подигли кривичну пријаву против свих одговорних за изградњу ове деонице коју ћемо сада да проширимо и на одговорне у лабораторијама који су давали сагласност да је материјал који је уграђиван у аутопут одговарајућег квалитета. Пријава ће бити проширена и на део надзора на овој деоници – рекла је Михајловићева.

Иста километража у Грделици коштала 20 милиона долара мање

Михајловићева је истакла да је деоница Уб-Лајковац укупно плаћена 100 милиона долара и да је имала 15 анекса, а да је деоница исте дужине у Грделичкој клисури, најтежем градилишту у овом делу Европе, коштала 20 милиона долара мање!

– Деоница Уб-Лајковац је пример како више никад не сме да се ради и сви они који су у томе учествовали треба да оду да виде шта су радили – каже Михајловићева.

Милутин Мркоњић: Не знам ко је крив, ал’ знам за коридор 10

Бивши министар инфраструктуре Милутин Мркоњић поново је изјавио да не зна шта је проблем са деоницом Уб-Лајковац, јер „шест и по година није био тамо“, а с друге стране тврди да већ зна које ће све бити потешкоће са коридором 10 иако, како каже, ни њега не обилази?

– Ја шест и по година нисам био на коридору 11. Јула 2012. сам завршио први мандат и почео други као министар саобраћаја, други човек се бавио коридорима. Од 2010. до 2011. у мом мандату није била ниједна примедба на квалитет радова – казао је Мркоњић за „Прву ТВ“.

Он тврди да од јула 2012. није био на спорној деоници.

– Та деоница је за мене у том моменту била најважнија јер смо почели реализацију тог сна, аутопута до Црне Горе. Нажалост, нисам завршио све, већ 80 одсто деонице, остало је можда један-два километра до Уба. Радили су наши најбољи извођачи, није било подизвођача, радили су предузећа „Ужице путеви“ и „Планум“, Када су се појавиле пукотине, требало је позвати друго предузеће да изврши експертизу у року од 24 сата и каже ко је одговоран – каже бивши министар.
Фото: Зоран Лонаревић / РАС Србија
„Шест и по година стоји, па само киша да је падала… а тамо су биле и поплаве и није било саобраћаја, што је највећа грешка…“, вади се Милутин Мркоњић

Мркоњић тврди да не зна ко је одговоран.

– Немам ниједан документ на бази којег могу да кажем ко је крив. Шест и по година стоји, па само киша да је падала, а тамо су биле и поплаве и није било саобраћаја, што је највећа грешка. Мислио сам да ће после шест месеци да се пут спусти у Уб и да се пусти саобраћај – навео је Мркоњић, и додао да још није видео кривичну пријаву коју је поднело Министарство грађевине.

С друге стране, Мркоњић има решење за проблеме са косинама на коридору 10?!

– Волео бих да ме председник Вучић слуша, ту ће тек бити доста тешкоћа, неких субјективних, неких објективних. Већ сада треба почети припрему за коридор 10 и за овакве сличне догађаје. Ја који не обилазим коридор 10 то већ знам – рекао је Мркоњић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!