Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ Мирно путујем у Црну Гору, нисам обавештен да сам на некој листи

0

Извори блиски црногорском државном врху откривају да, према њиховим поузданим сазнањима, патријарху Српске православне цркве господину Иринеју није забрањен улазак у Црну Гору.

Патријарх ће, како је најављено из Митрополије црногорско-приморске, у понедељак боравити у Црној Гори са патријархом антиохијским и целог Истока Јован Десети.

ФОТО: Српскa Православнa Црквa

У пратњи патријарха Јована биће архијереји Антиохијске патријаршије Митрополит акарски Василије и Митрополит њујоршки и целе Северне Америке Јосиф. У пратњи Патријарха Иринеја биће Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, наводи се у саопштењу.

-Путоваћу мирно у Црну Гору, нисам обавештен да сам на било каквој листи – јасан је Патријарх Иринеј.

Патријарха српског и антиохијскох у Подгорици ће дочекати митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и епископ Будимљанско-никшићки господин Јоаникије. Најављено је да ће два патријарха посетити Цетињски манастир и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

Најава посете патријарха Иринеја Црној Гори изазвала је велику пажњу медија, који су недавно објавили “ексклузивну вест“ да је Влада Црне Горе сачинила списак непожељних особа из Србије којима је забрањен улазак у Црну Гору. На том списку се, наводно, налазило и име патријарха Иринеја.

Овакве спекулације изазвала је изјава патријарха Иринеја, који је у јулу приликом посете Црној Гори изјавио “да је положај Митрополије црногорско приморске гори него у време османлијске окупације, а да је статус Срба као у доба озоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске“.

Потом су се, тешким речима на рачуна патријарха огласили и председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Душко Марковић.