Прочитај ми чланак

ЧЕШКА НУДИ ПОСАО И БЕСПЛАТАН КУРС ЧЕШКОГ лекарима и медицинском особљу из Србије

0

У Чешкој републици је велики мањак лекара, стоматолога, медицинских сестара и другог медицинског особља. Због тога Чешка нуди запошљавање медицинарима из Србије.

Јужноморавска регија Чешке републике организује курс чешког за медицинско особље из Србије. Да би медицински радници могли да се запосле у Чешкој, неопходно је да савладају језик.

Курс чешког је бесплатан, плаћа се симболична надокнада за уџбеник од 500 динара за једно полугодиште. Настава се одржава у Београду и Крагујевцу.

Грађанима Србије је такође понуђено студирање медицинских и других смерова у Чешкој.

Реч је о студијама основних, мастер и докторских студија као и  специјализацијама за лекаре.

Студирање у Чешкој је потпуно бесплатно, од основних  до докторских студија и специјализације. Студијски програми нису само намењени грађанима Чешке републике, већ и странцима из свих земаља.

Српски полазници летње школе чешког језика током свог екскурзијског боравка у Брвну.

Најбољи полазници курса добијају стипендије за студирање у Чешкој.

Полазници курса могу такође да похађају летњу школу чешког језика у Брну. Средњошколци могу да похађају двомесечни стаж у средњој школи у Чешкој. Медицинским радницима који желе да се запосле у Чешкој биће такође обезбеђен летњи курс чешког језика у Брну. Сви ови курсеви су бесплатни.

У Београду се курс одржава у улици Светозара Марковића, у Крагујевцу у Првој гимназији.

За организацију је задужена Канцеларија Јужноморавске регије за међурегионалну сарадњу. Ова чешка државна институција организује већ 13 година курсеве чешког језика за ученике средњих школа, студенте и грађанство. Овде је њен линк: ШУМАДИЈА – СРБСКО.

Полазници курса уписују факултете у Чешкој и најбољи од њих добијају стипендије. Већ више од 100 студента из Србије, полазника овог курса, завшило је факултете у Чешкој. Од прошле године је курс отворен и за људе који желе да раде у Чешкој.

Заинтересовани се могу информисати и пријавити за похађање курсева на телефон: 065/4485331 или на е-мејл: [email protected]

Српски полазници летње школе чешког језика током свог екскурзијског боравка у Брвну.

Настава чешког језика у Србији

Прашки дворац