Прочитај ми чланак

ДСС: Да власти обуздају мафијашки грабљиви урбанизам у Београду

0

Изјава Предрага Марсенића, потпредседника ДСС-а и координатора страначког програма за Београд поводом урбанистичке анархије и криминала у Београду.

Демократска странка Србије позива градске власти да хитно обуздају грабљиви инвеститорски урбанизам који искључиво служи приватним интересима и стицању профита без икаквог обзира према функционалности, постојећој инфраструктури, саобраћају, здрављу, зеленим површинама или архитектонском наслеђу српске престонице.

Овај позив упућујемо тим пре што смо на жалост постали сведоци чињенице да одсуство јаснo дефинисане политике урбанизма која би била усмерена на задовољење јавног а не приватног интереса, може чак, у крајњем исходу, да буде делом узрок трагедије која се пре два одиграла на Звездари и у којој је изгубљен један људски живот.

Из наведених разлога више није допустиво да урбанизам буде подређен профиту а да се Београд схвата као „касица-прасица“. Зато од градских власти очекујемо да коначно уведу ред у област урбанизма и архитектуре нашег главног града тако што ће јасно ограничити неизмерне слободе актуелних инвеститора, сачувати урбанистички идентитет Београда и заштитити грађане тиме што ће се, између осталог, смањити маскимална дозвољена висина за нове објекте у централним градским општинама како би се ублажио инвеститорски притисак и уједно очувало преостало архитектонско наслеђе или увести прецизнији критеријуми за новоградњу.

Информативна служба ДСС

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!