Прочитај ми чланак

МАПА ГЕНА ПОТВРДИЛА Сви народи из СФРЈ су истог порекла

0

Ако би се границе постављале на основу хаплогрупа које деле истог претка, а не према политичким одлукама, ови народи би припадали истој држави.

Иако је бивша Југославија расцепкана на мање државе, ова мапа која се шири на друштвеним мрежама, показује да већина некадашњих југословенских народа заправо има исте гене, односно исто порекло. То важи за Србе, Хрвате, Босанце и Херцеговце, Македонце…

фото Телеграф

То значи да уколико би границе биле постављене на основу Y-ДНК хаплогрупа, односно група које деле истог претка, а не према политичким одлукама, ови народи би припадали истој држави.

Као што може да се види наша халопгрупа И 2 је најчешћа у Динарским Алпима на Балкану и према неким истраживањима ту живе највиши људи на свету с просечном висином од 185,6 центиметара.

Нас окружује халогрупа Р1а која је проширена на великом подручју Евроазије, протеже се од Скандинавије, Средње Европе, југа Сибира па све до југа Азије.

Хаплогрупа Р1б – Најчешће је присутна у земљама Западне Европе, али и у неким деловима Русије као и Средње Африке. У нижим процентима може се пронаћи и у Источној Европи, Западној Азији, као и деловима Северне Африке и Средње Азије.

Хаплогрупа Н – Широко је распрострањена широм севера Евроазије, а може се пронаћи и на другим подручјима попут југоистока Азије, пацифичког подручја, југозапада Азије и на југу Европе.

Хаплогрупа И1 – Ова хаплогрупа најчешћа је у Шведској и на западу Финске. И-М253 носи 35-38 посто мушкараца у Шведској, 32,8 одсто мушкараца у Данској, 31,5 одсто мушкараца у Норвешкој и око 28 одсто мушкараца у Финској.

Вратимо наше Србе и поправимо демографију у Хрватској, поручује историчар Хрвоје Класић

Хаплогрупа Ј1 – Распрострањена је на многим подручјима Блиског истока и деловима Кавказа, Судана и Етијопије. Могуће је пронаћи и на северу Африке, југу Европе, као и међу јеврејским групама. Много ређа је, али може се пронаћи у неким деловима Европе, у Средњој Азији и на индијском потконтиненту.

Хаплогрупа Ј2 – Проналази се и у Западној, Средњој и Јужној Азији, деловима Европе и Северне Африке, али најчешће се повезује са северозападом Азије. Сматра се да хаплогрупа Ј2 потиче са подручја између Кавказа, Мезопотамије и Леванта.

Хаплогрупа Е – Већина чланова хаплогрупе Е-М96 припада само једној од идентификованих подгрупа и тај узорак је изузетно редак. Е1а и Е-М75 налазе се готово искључиво у Африци.

Хаплогрупа Г – Г-М201 најчешће се проналази у Грузији, а може се наћи и међу мањинским становништвом Кавказа. Има је у мањем проценту, међу становништвом Европе, Јужне и Средње Азије, као и Северне Африке