Прочитај ми чланак

СТРАШНО: Због безобразлука власти 8,5 МЕСЕЦИ су плаћали струју 60% скупље!

0

Град Ваљево је осам и по месеци плаћао чак 60 посто скупље струју због тога што није на време спроведена јавна набавка за куповину електричне енергије тако да су сва мерна места у граду била не резервном снабдевању.

Осим што је нанета огромна штета буџету у прошлој и овој години због несавесног и неодговорног понашања градске власти, прекришен је и Закон о енергетици, саопштили су на конференцији за новинаре активисти Локалног фронта Ва износећи конкретне податке.

Активиста Ђорђе Петковић је подсетио да је Локални фронт својевремено указао на постојање мерних места која се у граду налазе на резервном снабдевању и тада упозорио надлежне у Градској управи да се оваквим радом губе средства из буџета.

Петковић је објаснио да законски прописи налажу да неко мерно место за електричну енергију на резервном снабдевању може бити најдуже 60 дана.

– Имамо доказе да су сва мерна места у власништву града Ваљева (детаљ из овог града можете видети на слици испод), без прекида, била на резервном снабдевању од 142 до 229, а поједина чак 251 дан, дакле неколико пута више него што то закон налаже! Како и зашто? Ко ће одговарати за овакво и оволико кршење закона? Одговоре на ова питања могао рецимо да да „господин талентовани“, а ндалежни органи би то свакако морали урадити, ако раде свој посао за који су плаћени од стране грађана – рекао је Петковић.

Његов колега Жељко Трифуновић је саопштио да су сва мерна места за јавну расвету и мерна места за семафоре, укупно 238 мерних места, била на резервном снабдевању од 1. маја до 15. децембра 2017. године.

– Ради боље илустрације направљене штете у буџету града, захваљујучи немару и нераду градског руководства на чијем је челу градоначелник Слободан Гвозденовић, упоредимо прво цене: цена киловат сата по уговора износи 4,53 динара, док у време резервног снабдевања је 6,84 динара. Значи плаћали смо за више од 50 посто скупље струју осам и по месеци због изузетно „талентованог“ руководства града Ваљева. Можемо упоредити и цене за време резервног снабдевања и након тога где је однос у разлици још већи, дакле 6,84 према 4,34 динара, што је за око 60 посто скупље! Процењена вредност јавне набавке за електричну енергију за ова мерна места, прошле године, била је око 47 милиона динара без ПДВ-а. Када се дода ПДВ и проценти увећања за осам и по месеци јасно је колико је новца бачено из буџета током прошле године захваљујући „господи талентованој“ – рекао је Трифуновић.

Активисти Локалниг фронта Ва врхунцем безобразлука сматрају то што се градско руководство за ово арчење буџета правда „познатим дешавањима у Градској управи и променом снабдевача електричном енергијом“.

– Ако су можда мислили на хапшења њихових сарадника, то се десило крајем јуна прошле године, дакле много касније него што је требало закључити уговор о потпуном снабдевању. Наглашавам да су поступак морали покренути почетком прошле године како не би разбацивали новац из буџета и кршили законске прописе. Дакле оправдање им је јако неумесно! Друго објашњење је – промена снабдевача. Шта тек ово значи? Да ли је неко талентован одлучио да промени снабдевача самоиницијативно без поступка јавне набавке? Да ли се исти тај неко договарао са новим снабдевачем скоро годину дана? Можда је пак нешто друго у питању, али Град очигледно упорно избегава да одговори на ова питања, што се може видети на основу тога што смо се чак четири пута обраћали и тражили одговоре – навео је Жељко Трифуновић.

Активиста Локалниг фронта (на слици изнад) сматра да овакав изговор може проћи код људи који нису упућени у поступак јавних набавки, а код нас ни за овај случај то није могуће јер да су предвидели све законске одредбе поступак је морао почети пре хапшења.

Љубомир Радовић је рекао да је очигледно да се у Градској урави нико не бави анализом и проценом потребних средстава за различите намене!

– Нико не води рачуна о беспотребно баченим милионима динара! То њих не интересује и то је нажалост тужна истина. А и како да их интересује када они нити имају капацитет, нити знања да се баве суштински битним стварима за овај град, што буџет свакако јесте. На жалост свих грађана Ваљева, они само поседују „таленат“ да пресипају из шупљег у празно и да нас свесно обмањују не би ли се што дуже задржали на својим позицијама и како би што више новца или измузли или својим незнањем, или неспособношћу бацили на силне грешке; грешке због којих се у уређеним администрацијама подносе оставке! А овде, па овде такви сами себе проглашавају свезнајућима и лупетају цифре које су наводно уштедели, не би ли покрили срамоту и штету коју заиста чине – рекао је Радовић.

Активисти Локалниг фронта Ва су позвали надлежне да коначно почну да раде свој посао и утврде одговорност оних који су учесници у противзаконским радњама у овом случају, као и одговорност градског руководства за непотребно и противзаконито тршење новца свих грађана Ваљева.