Прочитај ми чланак

ОТВОРИЛИ МИСТЕРИОЗНИ САРКОФАГ ТЕЖАК 30 ТОНА! Стар је 2.000 година…(ВИДЕО)

0

Саркофаг тежак 30 тона највећи је икад откривен у Каиру, што је покренуло приче у локалним, али и светским медијима да би могло да се ради о последњем почивалишту древног грчког владара

Египатски археолози угасили су у четвртак сваку могућу наду да су у недавно откривеном саркофагу остаци Александра Великог, закључивши да се ради о мумијама троје чланова „обичне“ породице.

Грађевински радници прошлог месеца су случајно набасали на око 2000 година стари саркофаг од црног гранита, на градилишту стамбене зграде у историјском средоземном граду Александрији.

Саркофаг тежак 30 тона највећи је икад откривен у граду, што је покренуло приче у локалним и светским медијима да би могло да се ради о последњем почивалишту древног грчког владара који је 331. године пре нове ере основао град који до данас носи његово име.

Египатско министарство за антиквитете одмах је објавило да су мале шансе да су те приче истините, а јуче их је дефинитивно одбацило.

– Открили смо костуре троје људи и чини се да је реч о породичној гробници. Нажалост, мумије нису баш у најбољем стању и остале су само кости – рекао је Мостафа Вазири, главни секретар министарства.

Гроб Александра Македонског, који је умро 323. године пре нове ере у Вавилону, и даље остаје тајна.

Саркофаг из Александрије последњи је у низу занимљивих археолошких открића ове године у Египту, међу којима је 4400 година стари гроб у Гизи и древна некропола у Минији, јужно од Каира.

Отварање саркофага изазвао је у египатским медијима страх да би се могло испунити хиљаду година старо пророчанство.

– Отворили смо га и хвала Богу, тама није завладала светом – рекао је Вазири и додао:

„Ја сам први провирио у саркофаг и ево ме ту, пред вама“.