Прочитај ми чланак

(НЕ)ОЧЕКИВАНО: Албански медији позивају Албанце са југа Србије да изађу на улице!

0

Албански информативни портал “Прешева јоне“ осудио је Албанце из Прешева, Бујановца и Медвеђе зато што се нису придружили протестима у Србији.

“Лидери “Прешевске долине“ треба да знају једну ствар, да је Србија демократска земља, тако бар кажу у Београду, и протести у Београду и Прешеву су нормални и легитимни. Ако Срби протестују у Београду и нису задовољни њиховом владом, ћутање Прешевара је неразумљиво или је Прешево задовољно политиком српске владе у “Долини“ и ако се у извештајима међународних организација критикује за дискриминацију ентичких Албанаца.

У Курану пише: ако један народ не промени своје стање, ни бог не може да му помогне.“, наводи се на овом информативном порталу. Такође, спомиње се и случај књиге Хилари Клинтон коју је Албански национални савет предложио као обавезну лектиру за ђаке првог разреда гимназије на албанском језику, што није подржао Национални просветни савет Републике Србије, саветујући да се биографија Клинтонове замени неким прикладнијим садржајем.

“Ово кажемо зато што је српска држава у 21.веку убијала невину децу, отимала и убијала невине пословне људе, ви блокирате дечије књиге… Држава која је одузела права деци у великој мери и посебно на етничкој основи.“.

“Слобода изражавања, слободно мишљење као и слобода да се захтевају права и мирни протести су међународно загарантовани -Хелснишка повеља, од Европске конвенције, Међународном деклееацијом о људским правима и чуди да херојско Прешево, које је некад имало храбре синове, који су некада сваке недеље или сваког месеца протестовали против јачих и агресивнијих режима, док се данас праве “пилетина“!?“, пише даље у тексту, а такође се наводи да у Прешеву нема ко да изађе на улице јер већина људи напушта овај град, осудивши представнике опозиционих албанских партија зато што не раде ништа по овом питању.