Прочитај ми чланак

„ВЛАСТИ ВЕЋ 6 ГОДИНА НЕ ПОМАЖУ ДЕЦИ СА ТЕШКИМ ОБОЉЕЊИМА и њиховим родитељима”

0

Занимљива и хвале вредна иницијатива стиже из источне Србије, тачније из Бора. Група људи одлучила је да помогне родитељима чија деца имају тешкоће у развоју и тешка обољења. Уколико би ова иницијатива дошла до власти, ова деца и њихови родитељи коначно би могли да имају мало достојнији и лакши живот.

– Покренута је кампања којом се захтева Закон Родитељ – Неговатељ. Већ шест година власти одбијају чак и да се нађе на дневном реду. Кампања полази из Бора (УГ Избор постоји), али иде на републицки ниво. Тренутно се укључило 18 градова Србије, а биће их још.

Фото: Влада Србије

Закон подразумева да се статус родитеља деце са тешкоћама у развоју и тежим обољењима изједначи са статусом хранитеља – добили би републички минималац и радни стаж – истакла је Ирена Живковић (на слици испод), из Удружења грађана Избор постоји, које је, иначе, један од иницијатора овог захтева.

Закон Родитељ – Неговатељ подразумева изједначавање статуса родитеља деце са тезим обољењима или тескоцама у развоју са статусом хранитеља. Због целодневне бриге око детета (које је често већ одрастао човек) ти родитељи не могу да имају стални радни однос већ пристају на повремене и привремене послове или źиве од социјалних помоћи, иако је њиховој деци често неопходна скупа терапија.

Све ово доводи и до тога да ти родитељи неце имати ни пензију онда када буду остарили, били у немогућности да зараде, а њихова деца и даље не буду могка да се старају сами о себи. Овај закон се предлаже се вец шесту годину и преко њега би ови родитељи добили републички минималац и радни стаж, што је чак и мање него хранитељи. Закон су предлагали посланици, а и градјанске иницијативе са петицијом од 100 000 потписа градјана. Али и даље се одбија да се бар нађе на дневном реду Скупштине.

Кампању „#ZastitiDaZastitim, #PomoziDaPomognem покреће УГ Избор постоји из Бора, а укљуĉено је за сада 18 градова Србије. Организација се одвија преко друштвених мрежа и највисе у оквиру јавне групе на фб-у, која носи назив исто као и кампања и броји тренутно око 9000 људи. Кампања је осмишљена кроз грађански активизам, а уз подршку свих организација вољних да помогну око трошкова штампе промо материјала.

– Кампању чини плакат којим желимо да представимо да треба „помоћи оном који помаже“. Направили смо лого кампање и он ће бити штампан у виду налепница. Налепнице за сада шаљемо у 18 градова Србије, да буду залепљене на видљивим местима, а у другој тури налепница верујем да ће бити још градова. У плану су флајери, видео клипови, мирни протести у свим градовима у исто време. Лајт мотив кампање је управо кишобран који је симбол заштите. Покушало се на разне начине да се овај предлог доведе у Скупштину, али овако није никад.

Желимо да објединимо све грађане Србије, а не само људе који зависе од овог закона. Позивамо здраве и јаке да устану у одбрану слабих и болесних. Пресрећна сам колико се пуно људи јавља и жели да помогне. Очекујемо да посланик Зелене странке ових дана поново преда предлог овог закона Одбору за социјална питања, а надамо се да ћемо притиском јавности довести предлог и у Скупштину. Овог пута нећемо одустати и ићићемо до краја. Зелим да се захвалим синдикатима Слога који су се већ укључили и да позовем остале организације и појединце чиме год да се баве да помогну – закључила је Ирена Живковић.