Прочитај ми чланак

„ПАЗИТЕ СЕ ХРВАТСКЕ ПОЛИЦИЈЕ, знају гадно да туку“

0

Број миграната који преко Албаније покушавају да дођу до Западне Европе нагло је скочио ове године, а кријумчари су отворили нову балканску руту, пише Ројтерс.

За оне који беже од сукоба и сиромаштва на Блиском истоку, Северној Африци и Азији, постоји нова путања до Запада.

Како су за “Ројтерс“ навели мигранти из центра у Тирани, желе да нађу посао у земљама ЕУ и да избегну полицију на путу.

Број миграната ове године расте брзо. Албански званичници су у првих пет месеци зауставили 2.311 миграната, док их је у истом раздобљу 2017. ухваћено тек 162 и двоструко више него током целе прошле године.

У току кризе 2015. године, мигранти су преко Грчке, Македоније и Србије покушавали да стигну до чланице ЕУ – Мађарске, све док ова рута није “запечаћена“оградама и стражарима.

Како наводи “Ројтерс“, са топлим временом кренули су и нови походи из пребукираних грчких кампова. Међутим, сада је Албанија огласила звоно за узбуну и прошли месец затражила помоћ од Аустрије, чија је десна влада строжа по питању миграције.

Званичници полиције из целог региона састали су се ове недеље у Босни како би разговарали о растућем проблему кријумчарења људи на овој рути. Ове године у Босну је ушло више од 5.500 избеглица и миграната.

Албанска полиција навела је да је ухапсила неколицину кријумчара који су превозили мигранте у такси возилима или комбијима. То укључује и хапшење двојице Алжираца у близини црногорске границе ове недеље.

Влада у Тирани поздравила је одлуку Европске агенције за европску граничну и обалску стражу (Фронтекс) да пошаље своје снаге за борбу против криминала и сузбијање илегалне имиграције.

И док је рута нова, искуства миграната су слична.

Сиријац Фајсел Грдаве (18), из Хомса, рекао је да своју породицу није видео годину дана и да је у Грчку дошао из Турске. Нада се одласку на Малту или у Италију.

“Имамо пријатеље и породицу тамо и кажу да је добро. Тако да желимо да одемо на Малту“, рекао је он.

Он и његова тројица пријатеља били су део групе од 30 момака који су напустили Сирију. Један од његових пријатеља навео је да живот у центрима за азиланте није “слобода коју траже“, а “а храна је гора него у затвору“.

Мигранти из Марока, Алжира и Пакистана навели су да су пратили савете пријатеља који су раније успели да пређу границе.

“Идите у Италију јер добијете документа тамо“ и “пазите се хрватске полиције, знају гадно да туку“.

Хрватска полиција иначе наглашава да делује у складу са законом и да штити границе. Министар унутрашњих послова Давор Божиновић је објавио да је ове године због шверца људима ухапшено 144 људи.

Северна рута, препричава Хишем Бусадија (29) је тешка.

“Дошао сам из Турске, онда сам из Грчке покушао да одем у Црну Гору. Полиција ме је ухватила два пута“, рекао је он.

Аустријски канцелар Себастијан Курц и албански премијер Еди Рама сагласили су се да проблем треба решавати сада, на почетку, пре него што прерасте у велики проблем, као 2015. и 2017.

Курц је такође понудио финансијску потпору Тирани.