Прочитај ми чланак

ИНДИЈА МОЖЕ ОДУСТАТИ ОД ФРАНЦУСКИХ ЛОВАЦА и определити се за руске авионе Су-30МКИ

0

Индија може одустати од куповине француских ловаца Rafale и определити се за руске авионе Су-30МКИ, саопштило је издање Military Watch.

У Индији је предстојећа куповина француских ловаца Rafale третирана као „посао столећа“. Француска компанија је победила на тендеру у коме су учествовале и друге познате фирме – Lockheed Martin (САД) са авионима F-16, Boeing са авионима F/A-18E/F, SAAB (Шведска) са својим авионом Gripen и најновији руски ловац МиГ-35.

По речима руских експерата, одлука Индије да набави француске ловце није била везана толико за жељу да индијско ратно ваздухополовство добије нове машине, колико за тежњу да добије нову технологију производње многих склопова, опреме и механизама ловачког авиона. Међутим, Француска је одбила да своје технологије стави Индији на располагање.

Због тога сада овај посао може бити доведен у питање. Индија размишља о набавци додатне количине руских авиона Су-30МКИ. Индуси сматрају да је тај ловац један од најбољих. Он омогућава ратном ваздухопловству уништавање непријатељских циљева у радијусу од 130 километара, док је тај дијапазон код авиона Rafale далеко мањи. Поред тога, издање Military Watch пише да француски ловац развија мању брзину, има лошије маневарске могућности и да носи мање корисног терета. Поред тога, од расписивања тендера су скочиле и цене ових француских авиона.

Све то може бити разлог за одустајање од авиона Rafale и куповину руских Су-30МКИ. Поред тога, Индија планира да модернизује низ руских Су-30МКИ и да на њих постави нову ракету BrahMos.